Rulada de spanac cu sos de praz
PrinteazaRulada de spanac cu sos de praz din: unt, praz, usturoi, spanac, piure de castane, oua, nucsoara, castane, pesmet, branza cu mucegai, aluat de foitaj, supa de legume, amidon, smantana.
Ingrediente:
- 50g de unt
- 500g de praz, feliat subţire
- 3 căţei de usturoi, feliaţi subţire
- 240g de spanac tânăr
- 400g piure de castane
- 3 ouă mari, plus 1 pentru glazurat
- 1/2 nucşoară, rasă fin
- 200g de castane gătite, ambalate în vid, tăiate în jumătăţi
- 85g de pesmet proaspăt
- 220g de brânză cu mucegai albastru, tăiată în cubuleţe
- 500g aluat de foitaj cu unt
Ingrediente pentru sos:
- 500ml supă de legume
- 2 fire de praz, feliate subţire
- 1 linqură de amidon
- 300ml de smântână
Mod de preparare:
Topeşte untul într-o tigaie mare. Pune în ea prazul şi usturoiul, amestecă bine, acoperă tigaia şi căleşte ingredientele 10 minute, până când prazul se înmoaie, amestecând de câteva ori în acest interval pentru a te asigura că nu se prinde de tigaie.
Transferă prazul într-un bol mare. Pune spanacul în tigaie şi lasă-l să se înmoaie, apoi dă-i timp să se răcească înainte de a stoarce din el cât mai mult lichid cu putinţă.
Pune piureul de castane în bolul în care se află deja prazul şi adaugă 3 ouă, nucşoara, castanele, spanacul, pesmetul, brânza, sare şi piper şi amestecă bine. Ţine compoziţia la frigider cel puţin 1 oră, pentru a deveni mai fermă.
Incinge cuptorul la 220°C. Pe o suprafaţă de lucru presărată cu puţină făină, întinde foitajul într-un dreptunghi suficient de mare pentru a putea înveli în el umplutura.
Transferă-l cu grijă într-o tavă lată şi lungă, tapetată în prealabil cu hârtie de copt, apoi unge marginile foitajului cu oul rămas, cu ajutorul unei pensule de patiserie.
Aşază umplutura pe centrul foitajului, fără să ajungi până la capetele lui.
Impătureşte capetele peste umplutură, apoi ridică lateralele foitajului pentru a le înfăşura peste compoziţie, tăind aluatul în exces pe măsură ce faci asta.
Unge aluatul cu ou, apoi fă câteva crăpături la suprafaţa ruladei pentru a permite aburilor să iasă în timpul coacerii.
Dă rulada la cuptor 40 de minute, până când devine aurie, iar umplutura este fermă. Scoate-o din cuptor, glazureaz-o din nou cu ou, apoi mai las-o să se coacă 10 minute.
Pentru a face sosul, încălzeşte supa într-o oală medie, pune în ea prazul, fierbe-l 5 minute, apoi îndepărtează oala de pe foc şi scoate din ea 2 linguri de praz.
Pasează restul în oală, împreună cu amidonul, folosind un blender vertical, apoi mai fierbe sosul, amestecând, până când se îngroaşă, încorporează smântână şi prazul pus deoparte şi mai ţine sosul pe foc până când redevine fierbinte.
Poate fi preparat cu 2 zile în avans şi ţinut la frigider. Serveşte rulada sub formă de felii groase, cu sos.
Rulada de spanac cu sos de praz
Pofta buna!