Rulou de creier
PrinteazaRulou de creier din: pulpa de porc, creier de vita, morcovi, patrunjel, mazare, oua, pesmet, faina, untura, ceapa, piper, sare.
- 0,750 kg pulpă de porc
- 300 g creier de vită
- 3 morcovi de mărime medie
- 1 legătură pătrunjel
- 1/4 cană boabe de mazăre (eventual de la conservă)
- 3 ouă
- 1/2 cană pesmet
- 2 linguri făină
- 6-7 linguri untură
- 1 ceapă
- piper
- sare
Mod de preparare:
Carnea de porc se taie felii ca pentru şniţele (subtire şi perpendicular pe fibră) care se bat putin, pentru a le subtia şi a le uniformiza grosimea. Bucătile de carne se sărează şi, dacă nu au grăsime, se ung cu putin ulei.
Separat, creierul se curătă de pielite şi se pune la fiert într-o oală cu apă şi sare, împreună cu mazărea şi morcovii. După ce au fiert cam 20 de minute, la foc potrivit, confinutul oalei se strecoară. Creierul se separă şi se curătă de pieliţele rămase, apoi se taie mărunt. Morcovii, care în mod normal rămân destul de tari, se dau prin râzătoare.
Tot separat, ceapa se taie fideluţă şi se căleşte în puţin ulei (până începe să se rumenească).
Când totul este gata, într-un bol se amestecă creierul tăiat mărunt, ceapa călită, pătrunjelul tocat fin, morcovul ras, 2 ouă, piperul măcinat şi sarea (după gust), apoi amestecul se frământă, obţinându-se o „pastă de creier”, de consistenţa unui pateu (de conservă).
Se iau bucătile de carne de porc şi peste fiecare felie se întinde pastă de creier într-un strat uniform, apoi fiecare felie se rulează. Pe rând, fiecare rulou se trece prin făină, prin oul bătut şi prin pesmet, apoi se prăjeşte în untură încinsă.
Rulourile se servesc calde, cu garnitură de orez fiert sau cu cartofi prăjiţi.
Pofta buna!