Salam de ton
PrinteazaO reteta de salam de ton din: ton in ulei, fileuri de ansoa, oua, pesmet, patrunjel, sare, piper, capere, ulei de masline extravirgin, otet, lamaie, frunze de busuioc si rosie.
- 250 g ton în ulei (din conservă)
- 4 fileuri de anşoa sărate
- 2 ouă
- 1 legătură pătrunjel
- 4 linguri pesmet
- sare şi piper
pentru sos:
- 2 fileuri de anşoa
- 1 lingură capere desărate
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriţă oţet
pentru decor:
- 1/2 lămâie (felii)
- câteva frunze de busuioc
- 1 roşie
Mod de preparare:
Scurge tonul de ulei şi sfarâmă-1 cu o furculiţă. Spală fileurile de anşoa sub jet de apă şi taie-le bucăţi. Curăţă pătrunjelul, spală-1 şi taie-1 mărunt.
Pune într-un castron tonul sfarâmat, bucăţile de anşoa şi pătrunjelul. Amestecă bine şi condimentează cu sare şi piper, după gust. Adaugă pesmetul şi cele 2 ouă, amestecând până când totul se omogenizează.
Modelează compoziţia cu mâna, dându-i forma de salam şi înveleşte-o într-o pânză curată. Leagă cu aţă de bucătărie şi pune-1 într-un vas suficient de mare.
Toarnă apă cât să acopere salamul, pune vasul pe foc şi lasă la fiert circa 20 de minute din momentul în care a dat în clocot. După ce a fiert, scoate-1 cu grijă şi lasă-1 la răcit înainte de a-1 scoate din pânză.
Prepară sosul, amestecând caperele spălate, fileurile de anşoa desărate şi tocate, uleiul de măsline şi oţetul. Taie salamul de ton felii, aranjează-le pe un platou şi serveşte-le cu sos pe deasupra. Decorează cu felii de lămâie, 1 roşie tăiată si frunze de busuioc.
Salam de ton
Poftă bună!