Salata cu oua si tofu
PrinteazaSalata cu oua si tofu din: germeni de fasole, ardei, ridichi, ceapa verde, germeni de mazare, arahide, otet din orez, sos de soia, zahar, usturoi, ghimbir, ulei, tofu, pasta miso, vin de orez, oua.
Ingrediente:
- 300 g germeni de fasole
- 1 ardei roşu, curăţat de seminţe şi tăiat în fâşii subţiri
- 100 g de ridichi (circa 12), tăiate în sferturi după îndepărtarea capetelor
- 2 cepe verzi, feliate fin pe diagonală
- 75 g germeni de mazăre
- 50 g de arahide prăjite, tocate grosier, pentru servit
Pentru dressing:
- 3 linguri oţet din orez
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingură de zahăr
- 1 căţel de usturoi, zdrobit
- 1 bucată de 1cm de ghimbir, curăţat de coajă şi ras fin
- 3 linguri ulei
Pentru tofu:
- 400 g de tofu proaspăt
- 1 lingură de pastă miso
- 150 ml vin de orez
- 75 ml sos de soia
Pentru panglici de oua:
- 3 ouă
- 1 lingură vin de orez
- 1/2 linguriţă ulei
Mod de preparare:
Pune germenii de fasole într-un bol şi acoperă-i cu apă fiartă. Lasă-i 2 minute, apoi scurge-i bine şi lasă-i să se răcească, amestecându-i cu mâna din când în când, pentru a grăbi răcirea. Combină-i cu ardeiul, ridichile şi ceapa verde.
Pentru a face dressingul, amestecă toate ingredientele cu ajutorul unui tel, cu excepţia uleiului până când zahărul se dizolvă. Adaugă treptat uleiul, încetul cu încetul, amestecând în continuare cu telul. Toarnă dressingul peste salata de germeni de fasole şi tine-o la frigider până când urmează să o serveşti, amestecând ocazional.
Scurge bucata sau bucăţile de tofu. Inveleşte o bucată într-un şervet de hârtie şi apasă uşor pe el, pentru a absorbi umezeala în exces. Dezveleşte-o şi tai-o în două pe mijloc, apoi din nou în două pe diagonală, pentru a obţine patru triunghiuri.
Pentru a prepara glazura de tofu, pune pasta miso într-o cană şi adaugă 2 linguri de apă fiartă. Omogenizează cu ajutorul unei furculiţe. Toarnă amestecul într-o oală suficient de mare cât să încapă în ea triunghiurile de tofu într-un singur strat.
Adaugă vinul de orez şi sosul de soia, amestecă şi dă sosul în clocot. Pune bucăţile de tofu în sos şi fierbe-le 15 minute, întorcându-le cu grijă la jumătatea acestui interval.
Incinge cuptorul la 220°C.
Tapetează cu hârtie de copt o tavă. Scoate cu grijă bucăţile de tofu din sos şi aşază-le în tavă. Dă-le la cuptor pentru 15 minute, apoi stinge cuptorul şi lasă-le înăuntru, pentru a le păstra calde.
Intre timp, pentru a îngroşă glazura, dă focul la treaptă medie şi amestecă ocazional, până când glazura capătă consistenţa unui sirop. Pune-o deoparte.
Pentru a face panglicile de ouă, bate ouăle cu vinul de orez, 2 linguri de apă rece şi un praf generos de sare, până când amestecul este omogen, dar nu spumos, încinge o tigaie medie nonaderentă, la foc mic spre mediu şi pune în ea uleiul, întinzându-l pe toată suprafaţa cu o spatulă.
Toarnă în tigaie un sfert din amestecul pe bază de ou şi răsuceşte-o pentru a obţine un strat uniform pe fundul ei, ca o omletă foarte subţire. Găteşte-o circa 4-5 minute, până când omleta devine uscată la suprafaţă, iar baza este stabilizată, dar nu prea maronie.
Scoate-o cu grijă şi aşaz-o pe o farfurie.
Repetă cu restul de compoziţie, adăugând un strop de ulei, dacă tigaia pare prea uscată. Aşază omletele în teanc şi lasă-le să se raceasca. Când sunt suficient de reci pentru a le putea atinge, înfăşoară-le strâns, sub forma unui rulou şi feliază-le subţire cu un cuţit ascuţit.
Scoate bucăţile de tofu din cuptor şi pune putină glazură pe fiecare bucată, întinzând-o cu dosul unei linguri.
Pentru a asambla, aranjează salata de germeni de fasole pe o farfurie. Pune bucăţile de tofu peste ea şi presară panglicile de ouă, arahidele şi germenii de mazăre.
Pofta buna!