Salată de şalău cu smantana
PrinteazaSalată de şalău cu smantana
- 800g şalău
- 300g cartofi
- 150g morcovi
- 100g mazăre
- 100g fasole verde
- 2 ouă
- 100ml idei
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
- 1linguriţă muştar
- 300g smântână
- 1leg. pătrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se curăţă peştele de solzi şi de intestine, se decapitează şi se spală bine cu apă rece. Se pune apă la fiert, (3-4 litri), într-o oală mai mare, împreună cu 1 lingură rasă sare grunjoasă.
Când apa începe să fiarbă în clocote, se pune peştele şi se fierbe la foc mic 10-12 minute, apoi se scoate şi se lasă să se scurgă de apă şi să se răcească.
Se curăţă legumele (cartofii şi morcovii), se spală şi se taie în cubuleţe, apoi se fierb împreună cu mazărea şi fasolea verde, tăiată în segmente de 2-3 cm, în apă cu sare, circa 20 de minute.
Intre timp, din gălbenuşul unui ou fiert şi un gălbenuş crud, muştarul, zeama de lămâie rămasă, puţină sare si uleiul turnat puţin câte puţin, se prepară maioneza.
Se amestecă apoi cu smântână. Se curăţă peştele de oase şi se taie în bucăţele aproximativ egale cu cubuleţele de legume.
Se pun într-un bol de salată legumele şi peştele şi se toarnă peste acestea sosul de smântână.
Se adaugă şi pătrunjelul tocat mărunt, se potriveşte de sare şi piper şi se omogenizează cu grijă, pentru a nu sfărâma prea mult peştele şi legumele.
Se pune salata le rece pentru 2-3 ore înainte de servire.
Pofta buna!
Buna salata aceasta de peste. este prima oara cand fac salata cu salau