Salata de varza de Bruxelles cu sos
PrinteazaSalata de varza de Bruxelles din: varza de bruxelles, sos de smantana, sos universa, sos olandez, sare.
- 1 kg varză de Bruxelles
- sos de smântână sau sos universal, sau sos olandez (vezi reţetele), sare
Sos de smântână:
- 250 ml smântână (un pahar)
- 2 linguri oţet sau suc de lămâie
- sare
- piper
Sos universal (combinat):
- un ou fiert tare
- o ceapă mică
- un castravecior murat
- 20 g muştar
- 100 ml untdelemn
- 20 g smântână (o lingură)
- sare
- piper
Sos olandez:
- 125 g unt
- 2 gălbenuşuri
- lămâie
- sare
- o lingură de apă
Mod de preparare:
Se curăţă varza de frunzele veştede, se spală şi se pune la fiert într-o oală cu apă şi cu sarei După fierbere, se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se pune într-un castron şi se amestecă, după dorinţă, cu: sos de smântână, sos universal (combinat) sau sos olandez.
Sosul de smântână se prepară astfel: se amestecă bine smântână cu oţetul diluat sau cu sucul de lămâie, sarea şi pi]perul fiind puse după gust.
Sosul universal (combinat). Se amestecă, utilizând o lingură de lemn, gălbenuşul fiert, trecut prin sită, cu miuştarul, untdelemnul, adăugat câte puţin, cu sucul de lămâie, cu sare şi piper, după gust. Se formează un sos miaioneză la care se adaugă smântână, împreună cu ceapa, castraveciorul şi albuşul, tocate mărunt.
Sosul olandez se pregăteşte în felul următor: Se pun gălbenuşurile într-o cratiţă, se adaugă puţină apă şi puţină zeamă de lămâie şi se amestecă bine, pe foc mio, la bain-miarie. Se adaugă untul topit, sarea şi lămâia după gust şi se amestecă până devine gros. Se serveşte după 20-30 minute de la preparare, garnisându-se cu pătrunjel verde.
Pofta buna!