Salata de vinete
PrinteazaSalata de vinete
- vinete
- ulei
- sare
- zeamă de lămîie
- ceapă
- roşii
- ardei gras
Mod de preparare:
Se coc vinetele pe jar sau pe plita bine încinsă, după care se pun pe un fund de lemn puţin înclinat, pentru ca în timp ce se răcesc să se scurgă zeama din ele.
Sc curăţă cu mîna înmuiată în apă rece, în aşa fel încît să nu rămînă nici o bucăţică de coajă arsă. Vinetele curăţate se pun pe un alt fund de lemn, se lasă să se răcească complet şi să se scurgă bine, apoi se toacă cu un satir de lemn. Dacă vinetele au seminţe mari şi părţi tari, acestea se îndepărtează.
Vinetele tocate se pun într-un castron de faianţă sau de porţelan, se amestecă bine cu o lingură de lemn, adăugindu-se ulei în proporţie de 200 g la 1 kg de vinete. Se potriveşte de sare. Cine doreşte poate adăuga puţină zeamă de lămîie şi ceapă tocată mărunt.
La prepararea acestei salate se evită vasele sau uneltele de metal, care înnegresc vinetele. Salata de vinele se aranjează pe un platou şi cu o lingură de lemn se fac diferite crestături, decorîndu-se cu felii de roşii şi cu ardei gras.
Pofta buna!