Salata dulce de gogosari
PrinteazaO reteta simpla de salata dulce de gogosari din: gogosari, otet, zahar, miere de albine, hrean, untdelemn, aspirina, frunze de telina, foaie de dafin si sare.
- un kg gogoşari (cântăriţi după ce i-ai curăţat de codiţe şi seminţe)
- 100 ml oţet alimentar de 9 grade (nu de mere, nu de miere!)
- 100 gzahăr
- 10 g miere de albine
- hrean
- 100 ml untdelemn
- o aspirină
- câteva frunze de ţelină
- o foaie de dafin
- un vârf de cuţit de sare
Mod de preparare:
Gogoşarii se taie în felii late de un centimetru. Toate „celelalte ingrediente (mai puţin hreanul şi untdelemnul) se amestecă într-un vas mai mare, formându-se un fel de baiţ, în care se ţin gogoşarii timp de 2-3 ore, ca să îşi lase zeama.
Ne dăm seama că gogoşarii şi-au lăsat zeama când lichidul din vas îşi schimbă culoarea. Se pune atunci vasul pe foc şi se lasă să dea câteva clocote. In acest timp, cu o spatulă de lemn, se învârt gogoşarii uşor, ca să se opărească pe toate părţile.
După câteva clocote, se iau de pe foc (nu trebuie să se înmoaie prea tare, ci să rămână mai crocanţi). Se iau cu o lingură şi se pun în borcane de mici dimensiuni (400-800 g), se presează cu bucăţele de hrean, se completează cu lichidul în care au fiert (şi în care s-a amestecat şi aspirina, zdrobită) şi deasupra se pune, ca un fel de „sigiliu”, câte o lingură de untdelemn fierbinte. Se leagă borcanele la gură şi se sterilizează, după care se depozitează în cămară.
Poftă bună!