Salată de homar cu fenicul şi maioneză cu portocale
PrinteazaSalata de homar cu fenicul si maioneza cu portocale din: homari, bulbi de fenicul, morcov, tije de telina, ceapa, foaie de dafin, otet, sare, ulei de arahide, oua, portocala, lamaie, sare, piper, masline negre, ulei extravirgin de masline si marar.
pentru salată:
- 3 homari (500-600 g fiecare)
- 3 bulbi de fenicul
pentru supa de legume:
- 1 morcov
- 1 tijă de ţelină
- 1/2 ceapă
- 1 foaie de dafin
- 40 ml oţet
- 2 1 apă
- sare
pentru maioneză:
- 350 ml ulei de arahide
- 3 ouă
- 1/2 portocală
- 1/2 lămâie
- sare şi piper
pentru asezonare:
- 100 g măsline negre fără sâmburi
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 legătură de mărar
- 1/2 lămâie
- sare
Mod de preparare:
Pune într-o oală apa, legumele, curăţate şi tăiate bucăţi mari, oţetul, foaia de dafin şi un praf de sare şi dă-le la fiert.
Când clocoteşte apa, scufundă homarii întregi şi fierbe-i 10 minute. Scurge-i de apă şi trece-i sub un jet de apă rece.
In aşa fel îi vei putea decortica mai uşor.
Ia jumătatea de portocală şi rade-i coaja, apoi stoarce-i sucul. Intr-un castron, bate cu telul gălbenuşurile, zeama de lămâie, sucul de portocală şi puţină sare.
Toarnă uleiul de arahide în fir subţire, bătând în continuare cu telul. Adaugă coaja rasă de portocală şi potriveşte gustul de sare şi piper.
Taie feniculul în felii subţiri (cel mai bine ţi-ar reuşi dacă ai folosi un dispozitiv special pentru feliat), opăreşte-l 3 minute în apă clocotită cu sare, scoate-l şi lasă-l să se răcorească, apoi asezonează-l cu zeama de lămâie amestecată cu uleiul, un praf de sare şi mărarul tocat.
Taie homarul în medalioane şi montează-1 pe farfurie, pe un pat de fenicul (sau alături de el) şi maioneză (preparată din ingredientele indicate).
Decorează cu măsline şi stropeşte cu puţin ulei de măsline extravirgin.
Poftă bună!