Salata de ierburi cu orez si crevete
PrinteazaSalata de ierburi cu orez si crevete din: orez, ceapa verde, pătrunjel proaspăt, ierburi (busuioc, taragon, mentă şi arpagic), ulei de măsline, zeama de lămâie, crevete medii, roşii, seminţe de pin.
- 1 ceaşcă orez
- 3 cepe verzi, tăiate bucăţi de 8-10 cm lungime
- 1 legătură pătrunjel proaspăt, fără nervuri şi codiţe
- 1/4 ceaşcă de ierburi (busuioc, taragon, mentă şi arpagic), tăiâte mărunt
- 3 linguri de ulei de măsline
- zeama de la o lămâie
- 375 g crevete medii, fierte
- 57 tăiate în bucăţi potrivite
- 250 g roşii mai mici, tăiate în patru
- 1/2 ceaşcă cu seminţe de pin
Mod de preparare:
Se pun două treimi de apă într-o cratiţă şi se lasă să dea în clocot. Se adaugă o lingură cu sare şi orezul şi se lasă să fiarbă, fără capac, aproximativ un sfert de oră, până ce orezul se înmoaie.
Se scurge printr-o sită de apa în care a fiert şi se clăteşte bine, sub jet de apă rece.
Se taie ceapa verde şi se pune într-un mixer odată cu pătrunjelul, tăiat şi el înainte. După ce s-au mărunţit bine se adaugă două linguri de ulei de măsline şi se mixează din nou.
Se pun cam trei ceşti de orez fiert, bine scurs, într-un castron şi se condimentează imediat cu o lingură din amestecul de ierburi şi jumătate din zeama de lămâie, omogenizându-se bine.
Intr-un castron se pun roşiile şi crevetele, adăugându-se sare, restul de ulei de măsline şi de zeamă de lămâie.
Se omogenizează într-o tigaie mică, cu fund gros, la foc moderat, se prăjesc seminţele de pin, până se rumenesc spre arămiu şi încep să îşi degajă aroma, aproximativ cinci minute.
Se pun peste prez cam două treimi din amestecul de roşii cu crevete şi două treimi din seminţele prăjite de pin, orezul fiind astfel complet acoperit.
Se mai condimentează, după preferinţă, cu sare şi zeamă de lămâie şi se omogenizează.
Se pun deasupra amestecul rămas de roşii şi crevete, totul fiind presăra cu restul de seminţe de pin.
Pofta buna!