Salată cu sparaghel şi anghinare calde
PrinteazaO reteta delicioasa de salata cu: anghinare, lamaie, ulei de masline, seminte de coriandru, anason, cimbru, atet, sparanghel, salata, ceapa rosie, ceapa verde, chives, otet balsamic.
- 4 anghinare, curăţate
- 2 lămâi, înjumătăţite
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 lingură seminţe de coriandru
- 1 anason stelat
- o rămurică mare de cimbri
- 4 linguri de oţet din vin alb
- o legătură mare de tulpini de sparanghel
- 4 mâini frunze de salată mici şi fragede
Ingrediente sos:
- 5 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă roşie mică, tocată mărunt
- 2 cepe verzi, feliate mărunt
- o legătură de chives, tocate fin (se pot înlocui cu frunzele subţiri de ceapă verde)
- 2 linguri de oţet balsamic (eu personal prefer oţet balsamic din vin alb)
Mod de preparare:
Când anghinarele sunt gata curăţate, se caută o tigaie destul de întinsă încât să încapă toate pe un singur strat.
Se stoarce în tigaie sucul de la o jumătate de lămâie şi se umple pe jumătate cu apă rece.
Se adaugă 2 linguri de ulei de măsline, mirodeniile, cimbrul, oţetul, anghinarele şi un praf de sare.
Se dau în clocot se reduce flacăra şi se fierb aprox. 15 minute, până când se înmoaie. Se închide focul şi se lasă la răcorit.
Se pregăteşte sparanghelul. întâi se îndepărtează partea lemnoasă (partea mai groasă, de la bază), apoi, cu ajutorul unui curăţător de legume, se retuşează capetele, rotindu-le pe măsură ce sunt cojite, astfel încât la final să ajungă de aceeaşi grosime cu vârfurile.
Pentru prepararea sosului, se încing într-o tigaie 2 linguri de ulei de măsline, apoi se căleşte cu grijă ceapa roşie preţ de 5 minute, până când se înmoaie.
Se închide focul, se adaugă ceapa verde şi chives, apoi se deşartă într-o carafă. Se adaugă restul de ulei şi oţetul şi se asezonează după gust.
Se pregătesc legumele. Se scurg anghinarele, apoi se taie în câte 6 felii. Se taie fiecare sparanghel pe oblic, în câte 3 bucăţi egale.
Se dă în clocot o oală mare cu apă. Se fierbe sparanghelul 2 minute, apoi se scurge şi se răstoarnă direct în apă rece ca gheaţa.
Se lasă până când s-a răcit complet, se scurge din nou, după care se dă deoparte.Se curăţă tigaia în care s-a pregătit sosul şi se încinge în ea restul de ulei de măsline.
Se prăjeşte sparanghelul, până când începe să strălucească şi să capete culoare, apoi se scoate pe o farfurie.
Se întoarce tigaia pe foc, apoi se prăjesc feliile de anghinare, până când încep să capete o nuanţă maronie.
Salată cu sparaghel şi anghinare calde
Pofta buna!