Salata tarama cu pita de casa
PrinteazaO reteta de salata tarama cu pita de casa din: paine alba, lapte, icre de cod afumate, zeama de lamaie, sare de mare, piper, ulei de masline si drojdie.
- 2 1/2 felii groase de paine alba, fara coaja
- 100 ml lapte integral
- 200 g icre de cod afumate
- 1 catel de usturoi, curatat si tocat
- zeama de la 1 1/2 lamai
- sare de mare si piper negru
- 275 ml de ulei de masline
- putin lapte (daca este necesar)
- ulei de masline extravirgin, pentru asezonat
pita:
- 450 g de faina alba de grau dur, plus inca putin pentru tapetat
- 1 lingurita de sare de mare fina
- 2 pliculete de 7 g de drojdie uscata cu actiune rapida
- 1 lingura de ulei de masline extravirgin, plus o cantitate suplimentara pentru ungerea bolului
- 300 ml de apa calduta
Mod de preparare:
Mai întâi, preparaţi aluatul de pită. Amestecaţi făina, sarea şi drojdia într-un bol mare. Faceţi o gaură pe mijloc şi turnaţi uleiul de măsline şi cea mai mare parte din cantitatea de apă. Amestecaţi până când compoziţia se omogenizează şi ia forma unei mingi, adăugând puţină apă, dacă este necesar, pentru a obţine un aluat moale, dar nu lipicios.
Aşezaţi coca pe o suprafaţă tapetată cu făină şi frământaţi-o 10 minute, până când se înmoaie. Puneţi aluatul într-un bol curat, uns cu puţin ulei, acoperiţi-l cu folie alimentară şi lăsaţi-l să crească într-un loc cald, aproximativ 2 ore.
Pentru a prepara salata tarama, rupeţi pâinea în bucăţi mici, aşezaţi-o într-un bol, turnaţi deasupra laptele şi lăsaţi-o deoparte să se îmbibe. Curăţaţi icrele de cod de eventualele pieLiţe, apoi puneţi-le într-un mixer împreună cu usturoiul, zeama de lămâie şi o cantitate suficientă de piper măcinat.
Adăugaţi pâinea îmbibată în lapte şi amestecaţi până obţineţi o pastă moale. Fără să opriţi mixerul, turnaţi treptat uleiul de măsline. Adăugaţi sare şi piper, după gust, şi încă puţin lapte dacă salata vi se pare prea uleioasă. Puneţi compoziţia într-un bol.
Când aluatul de pită şi-a dublat volumul, frământaţi-l uşor timp de 1 minut pe o suprafaţă tapetată [dar nu prea mult) cu făină. Impărţiţi aluatul în 12 bucăţi egale şi formaţi mingi. Lăsaţi-le într-un loc cald timp de 15 minute, între timp, preîncălziţi cuptorul la 200°C (cuptor electric/treapta 6 (cuptor cu gaz) şi puneţi înăuntru la încins 2 tăvi de copt unse cu ulei.
Rulaţi fiecare minge de aluat în forme ovale, groase de 2-3 mm. Mutaţi-le apoi pe tăvile de copt încinse şi daţi-le la cuptor 6-8 minute, până se umflă şi se rumenesc.
Stropiţi salata tarama cu puţin ulei de măsline extravirgin şi serviţi-o cu pită caldă.
Salata tarama cu pita de casa
Pofta buna!