Salata verde
PrinteazaSalata verde
- lăptuci
- salată creată
- marule
- creson
- hatmaţuchi
- iarbă grasă sau untişor (grîuşor)
- 2—3 linguri ulei
- 1 lingură otet
- mărar verde tocat mărunt
- 2 ouă răscoapte
- sare
- piper
- usturoi (facultativ)
- zahăr (facultativ)
Mod de preparare:
Curăţăm frunzele mai groase de lăptuci ; scoatem frunzele care au stat pe pămînt : desfacem frunză cu frunză şi punem salata în apă rece. Spălăm salata în mai multe ape, ca să iasă nisipul, fără să se îndoaie şi să se strice frunzele. Dacă frunza este prea lată, o tăiem în lung, în două.
Cînd salata are inima bătută, nu desfacem frunzişoarele pînă la sfîrşit, ci numai cele înfoiate. Tăiem inima în patru şi o aşezăm ca un buchet în mijlocul salatierei. Pînă cînd o servim, ţinem salata într-un şervet sau într-o strecurătoare, ca să se scurgă de apă.
Putem pregăti salata şi cu ouă răscoapte pe care le aşezăm tăiate felii deasupra salatei, apoi presărăm mărarul. în loc de ouă putem pune felioare de castraveţi verzi curăţaţi de coajă, precum şi ridichi de lună (felioare rotunde), roşii tăiate felii cu coajă cu tot, ceapă verde tăiată.
Amestecăm bine în salatieră oţetul sau lămîia, uleiul, sarea şi piperul. Punem salata în această vinegretă în momentul cînd o servim la masă, amestecînd cu o lingură şi cu o furculiţă de lemn.
La fel pregătim salata creaţă, marulele, haţmaţuchi, cresonul etc. Salata creaţă o servim numai cu oţet, ulei şi ceapa verde. La creson adăugăm, cel mult, puţin mărar.
Haţmaţuchiul trebuie să fie proaspăt. Alegem numai frunzişoarele. Adăugăm lăptuci, ouă răscoapte şi ceapă verde. Punem ulei mai mult decît la celelalte salate. Salata de untişor (grîuşor) o preparăm ca şi pe cea de haţmaţuchi. După gust, în salată se poate pune puţin usturoi pisat şi puţin zahăr.
Pofta buna!