Salata de vinete cu taietei de orez prajiti
PrinteazaSalata de vinete cu taietei de orez prajiti din: vinete, taietei, sos de soia, ulei, seminte de susan, nuca de cocos, taietei de orez, mango, ardei, castravete, ceapa verde, avocado, menta, coriandru, lime, sirop de agave, usturoi, ardei iute, lemongrass.
Ingrediente salata:
- 2 vinete medii
- 4 cuiburi de tăieţei de grâu sau cu ou
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de floarea-soarelui sau de rapiţă, plus extra pentru prăjit tăieţeii din orez
- 25g seminţe de susan
- 25g nucă de cocos rasă, neîndulcită
- 50g de tăieţei din orez subţiri (nefierţi)
- 1 mango mare, decojit, jumătăţile din dreapta şi din stânga sâmburelui tăiate în fâşii subţiri
- 1 ardei roşu, curăţat de seminţe şi tăiat în fâşii
- 1/2 castravete, tăiat în două şi feliat în semirondele după ce ai îndepărtat seminţele
- 4 cepe verzi, feliate pe diagonală
- 2 fructe de avocado, sâmburii îndepărtaţi, apoi pulpa decojită, feliată şi stropită cu zeama de la 1 lime
- câte 1 pachet mic de mentă şi coriandru, frunzele culese şi rupte
Ingrediente dressing:
- 6 linguri zeamă proaspătă de lime (circa 3 limes)
- 6 linguri sos de soia
- 4 linguri sirop de agave
- 1 căţel mare de usturoi, zdrobit
- 1-2 ardei iuţi roşii mici, feliaţi fin
- 2 fire de lemongrass, tocate fin
- 4 frunze de kaffir lime, tocate fin după îndepărtarea codiţei
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 220°C. Inţeapă vinetele peste tot cu o furculiţă şi coace-le într-o tavă, până când devin complet moi – circa 30-40 de minute.
Scoate-le din cuptor şi lasă-le să se răcească. Când s-au răcit, desprinde cât mai mult din coajă (nu-ţi face griji dacă rămân câteva bucăţi mici).
Taie pulpa în jumătăţi sau în treimi, apoi rupe fâşii de circa 5cm lungime. Acoperă-le şi lasă-le deoparte.
Fierbe tăieţeii de grâu sau cu ou conform instrucţiunijor de pe ambalaj, apoi scurge-i bine şi pune-i într-un bol. Amestecă-i cu sosul de soia şi cu ulei, acoperă-i şi lasă-i deoparte.
Pentru a face dressingul, combină toate ingredientele, amestecă bine şi lasă-l alături până când ai nevoie de el.
Incinge o tigaie la foc mediu şi prăjeşte uscat seminţele de susan, până când încep să sară. Scoate-le şi lasă-le să se răcească. Repetă cu nuca de cocos, apoi pune-o deoparte.
Pentru a găti tăieţeii de orez, încinge o baie de ulei de circa 3cm adâncime, într-un wok; pentru a testa dacă uleiul este încins, dă drumul unui tăieţei – ar trebui să sfârâie şi să plutească la suprafaţă.
Prăjeşte-i în tranşe mici, întorcându-i o singură dată, cu ajutorul unui cleşte, apoi scoate-i şi lasă-i să se scurgă pe şervete de hârtie.
Asamblează salata. Aranjează tăieţeii de grâu pe un platou mare, apoi presară pe ei seminţele de susan şi nuca de cocos.
Aranjează deasupra fâşiile de vinete, mango, ardei roşu, bucăţile de castravete, ceapă verde şi avocado.
Completează cu tăieţeii din orez şi presară deasupra ierburile. Pune dressingul într-un bol şi serveşte-l alături.
Salata de vinete cu taietei de orez prajiti
Pofta buna!