Şalău în aspic cu portocale
PrinteazaŞalău în aspic cu portocale din: file de salau, aspic, gelatina, portocale, verdeata, sare si piper.
Aspic rapid – Se prepară o supă din oase (de viţel, curcan, pui, cocoş, porc), foarte concentrată. (2kg. oase la 5 l apă), în supă se fierb şi legume: morcovi, ceapă, ţelină, pătrunjel, păstârnac, gulie.
Acestea se adaugă după ce oasele au fiert mai bine de 1 oră. Supa se fierbe la foc mic, cu vasul descoperit, ca să iasă limpede. Se lasă supa să se răcească şi se adună grăsimea care s-a ridicat la suprafaţă.
Pentru siguranţă, la fiecare litru de supă se poate adăuga puţină gelatină (15 g) care a fost mai întâi înmuiată şi apoi dizolvată în pufină apă clocotită.
Supa cu gelatină se pune la fiert, apoi se strecoară de mai multe ori. Se poate folosi ca bază pentru preparate cu aspic.
Inrgediente:
- 500 g file de salau
- 750 ml aspic
- 8 g gelatina
- 2 portocale
- verdeata
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curăţaţi fileul de eventuale oscioare rămase de la filetare. Taiaţi-l în fâşii, pe care puneţi-le la fiert în apă cu puţină sare.
Diluaţi gelatina în sucul stors de la 1 portocală. Adăugaţi 250ml aspic, coaja rasă de la 1 portocală, sare şi piper, după gust.
Amestecaţi bine şi turnaţi compoziţiaîntr-o tavă de cozonac. Puneţi tava la frigider pentru circa 2 ore.
Când aspicul s-a închegat bine, puneţi deasupra jumătate din fâşiile de file de şalău şi turnaţi peste ele jumătate din aspicul rămas.
Puneţi din nou tava la frigider pentru încă 2 ore. Puneţi apoi fâşiile de file rămase şi turnaţi peste ele a treia parte din aspic.
Puneţi tava la frigider şi lăsaţi-o cel puţin 4 ore.
Pentru a scoate din tavă aspicul, scufundaţi tava pentru 30 de secunde în apă fierbinte, apoi răsturnaţi-o pe un platou, tăiaţi preparatul în felii de circa 2 cm şi ornaţi-le cu felii de portocală şi verdeaţă.
Şalău în aspic cu portocale
Pofta buna!
4