Salau cu ciuperci si sos
PrinteazaSalau cu ciuperci si sos din: file de salau, ceapa, ciuperci, vin, unt, faina, foaie de dafin, sare, piper, lapte, smantana, patrunjel.
- 900 g file de salau
- 2 lingurite ceapa tocata foarte marunt
- 100 g ciuperci albe mici
- 3 linguri vin alb sec
- 15 ml apa
- 40 g unt
- 2 linguri faina
- 1 foaie de dafin (facultativ)
- sare si piper dupa gust
- 150 ml lapte
- 2-3 linguri smantana
- patrunjel tocat
Mod de preparare:
Desprindeţi cozile ciupercilor şi tăiaţi-le mărunt. Tăiaţi pălăriile in felii nu foarte subţiri. Puneţi ceapa şi cozile de ciuperci pe fmdul unui vas termorezistent. Acoperiţi-le cu fileurile de peşte. Turnaţi deasupra vinul şi apa, puneţi dafinul, săraţi şi piperaţi, după gust.
Acoperiţi vasul cu capac sau cu folie de aluminiu. Coaceţi cca 15 min, în cuptorul încins la 180°C (treapta 4). Când este gata, scoateţi peştele cu spumiera, pe un platou; păstraţi-l cald. Strecuraţi prin sită fină sosul din tavă. Intre timp, prăjiţi uşor pălăriile ciupercilor în 1/2 din unt.
Incingeţi restul de unt, adăugaţi făina, amestecaţi energic, ca pentru a face ciulama. Turnaţi laptele, frecând continuu, apoi puneţi şi sosul de peşte strecurat şi pălăriile de ciuperci, cu untul în care s-au prăjit. Amestecaţi mereu, cât timp mai dă în câteva clocote.
Luaţi de pe foc, încorporaţi smântână. Turnaţi sosul peste peşte, presăraţi pătrunjel (sau mărar) şi serviţi imediat.
Salau cu ciuperci si sos
Pofta buna!