Şalău cu legume si smantana
PrinteazaŞalău cu legume si smantana
- 1 kg şalău
- 1 morcov
- 1 pătrunjel
- 1 ceapă
- 2-3 boabe ienibahar
- 3-4 cartofi
- 2 ouă
- 1 lingură smîntînă
- unt
- 1 linguriţă făină
- pătrunjel tocat
- sare
- zeamă de lămîie
- sfeclă roşie
Mod de preparare:
Se curăţă, se spalăşi se fierbe peştele cu morcovul, ceapa, pătrunjelul şi ienibaharul. Cînd este fiert, se lasă să se răcească puţin în zeamă, apoi se scoate şi se curăţă de oase cu băgare de seamă, pentru a nu-i strica forma.
Se aşază pe o farfurie lungă, la abur şi se stropeşte cu zeamă de lămîie. Se scoate zarzavatul din zeama în care a fiert peştele şi în ea se pun la fiert cartofii.
După ce au fiert, se taie în cuburi. Se prăjeşte într-o cratiţă untul cu făina şi se stinge cu o ceaşcă de zeamă de peşte, se lasă să dea cîteva clocote, amestecînd cu lingura pentru a se evita formarea cocoloaşelor, apoi se adaugă gălbenuşurile frecate cu smîntîna.
Se trage cratiţa la marginea maşinii, se pun în ea cartofii tăiaţi cuburi, sarea, şi se amestecă.
Apoi se toarnă peste peşte, iar deasupra se pune puţin pătrunjel tocat.
În jurul peştelui se aşază sfeclă roşie fiartăşi ţinută în oţet.
Pofta buna!