Salau gratinat
PrinteazaSalau gratinat
- l kg file de şalău
- 200g caşcaval
- 20g smântână
- 2 ariei graşi medii
- 2 cepe medii
- 2 cătei de usturoi
- 2 lămâi
- 50ml ulei
- 50g unt
- 1 lingură pesmet
- leg. pătrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se curăţă fileurile de şalău şi se taie în cubuleţe de circa 2cm.
Se pun bucăţelele de peşte într-un castron şi se amestecă cu coaja rasă a celor 2 lămâi şi cu zeama acestora.
Se lasă apoi la frigider pentru 30 de minute. Intre timp, se curăţă ceapa, se spală şi se taie julienne. Căţeii de usturoi curăţaţi se pisează împreună cu un praf de sare. Se căleşte ceapa în ulei, la foc iute, 2 minute, apoi se reduce focul şi se pune peste ea usturoiul pisat.
Se călesc împreună 2 minute. Se scot cubuleţele de peşte cu o spumieră din castronul cu sucul de lămâie, se pun într-un castron curat şi se adaugă peste ele smântână, pătrunjelul tocat mărunt, apoi se potriveşte de sare şi piper.
Se adaugă ceapa călită împreună cu usturoiul, se amestecă bine şi se pun toate acestea într-un vas de sticlă termorezistentă, uns cu unt şi tapetat cu pesmet.
Se pune vasul în cuptorul încălzit în prealabil, la foc potrivit, pentru 15 minute. După acest timp, se scoate vasul din cuptor, se presară peştele, în mod uniform, cu caşcavalul dat pe răzătoarea mare şi se pune din nou vasul la cuptor, la foc mare de data aceasta, până ce caşcavalul se topeşte şi se rumeneşte puţin pe deasupra (circa 7-8 minute).
Pofta buna!