Salau cu midii, ciuperci si creveti
PrinteazaSalau cu midii, ciuperci si creveti din: file de slaau, supa de peste, vin alb, ceapa, sare, piper, midii, creveti, ciuperci, unt, faina, smantana, galbenusuri.
- 6 bucati file de salau (circa 200 g fiecare)
- 1 cana supa de peste (sau de pui)
- 200 ml vin alb sec
- 2 linguri ceapa marunt tocata
- sare si piper alb macinat
- 12 midii vii, spalate si curatate
- 12 ciuperci mici
- 12 creveti decorticati
- 1 lingura unt moale
- 1 1/2 linguri faina
- 3/4 cana smantana grasa
- 2 galbenusuri
Mod de preparare:
Incingeţi uleiul la 230 C (treapta 8). Preparaţi supa de peşte fierbând o coadă, un cap sau un peşte mic în apă cu sare. Strecuraţi-o.
Puneţi la fiert într-o crăticioară supa şi vinul, la foc foarte mic, cât să menţină amestecul fierbinte.
Ungeţi cu ulei o tavă, presăraţi pe ea ceapa tocată, puneţi deasupra fileurile de peşte. Presăraţi sare şi piper.
Distribuiţi scoicile, ciupercile şi creveţii în jurul bucăţilor de peşte, apoi turnaţi amestecul de vin.
Coaceţi cca 15 min, până când peştele devine alb mat şi se deschid scoicile. Scoateţi bucăţile de peşte, aranjaţi-le pe un platou, distribuiţi în jurul lor ciupercile, creveţii şi scoicile (aruncaţi scoicile care nu s-au deschis).
Acoperiţi platoul şi păstraţi-l la cald.
Strecuraţi sosul din tava de copt, puneţi-1 să fiarbă într-o crăticioară, la foc foarte mic, timp de 3-4 min.
Dacă e prea gros, subţiaţi-1 cu puţin vin. Frecaţi bine untul moale cu făina, până devine un amestec omogen, cremos. încorporaţi untul cu făină în sosul clocotit, bătând energic cu telul.
Lăsaţi să mai fiarbă la foc foarte mic cca 8 min. Bateţi smântână cu gălbenuşurile, luaţi sosul de pe foc şi încorporaţi în el smântână, bătând bine.
Puneţi din nou pe foc foarte mic, bătând continuu, ca să se îngroaşe (3-4 min).
Atenţie: nu trebuie să clocotească după ce aţi pus gălbenuşurile! Turnaţi sosul fierbinte peste platoul cu peşte. Serviţi imediat.
Salau cu midii, ciuperci si creveti
Pofta buna!