Şalău pe piure de ţelină şi năut, cu sos de orez
PrinteazaO reteta de salau pe piure de telina si naut, cu sos de orez din: file de salau, ulei de masline, unt, lamaie, sare, naut, telina, supa concentrata de legume, ulei de masline extravirgin, orez, ceapa, praz, vin alb, lapte, mascarpone, sofran si patrunjel.
Ingrediente:
pentru piure:
- 400 g năut
- 1 tijă de ţelină
- supă concentrată de legume
- 6 linguri ulei de măsline extravirgin
pentru sos:
- 150 g orez
- 1 ceapă mică
- 1 fir de praz
- 1 pahar vin alb
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 600 ml lapte
- 50 g mascarpone
- 1 praf de şofran
pentru decor:
- 12 frunzuliţe de pătrunjel
- 1 fir de praz
Mod de preparare:
Căleşte într-o lingură de ulei încins tija de ţelină tăiată cubuleţe, adaugă năutul şi toarnă peste ele supă concentrată de legume cât să le acopere.
Fierbe-le circa 45 de minute. Pasează-le cu ajutorul unui mixer şi bate piureul obţinut cu restul de ulei de măsline.
Căleşte în ulei încins prazul şi ceapa tocate, adaugă orezul şi prăjeşte-1 până devine sticlos, apoi toarnă vinul şi lasă-1 să fiarbă până când se evaporă.
Toarnă laptele cald şi lasă la fiert 30 de minute, apoi încorporează şo- franul şi mascarpone cu ajutorul unui mixer.
Curăţă peştele de solzi şi de oase şi taie-1 porţii de 150 g (nu curăţa peştele de piele). Incinge uleiul într-o tigaie şi prăjeşte peştele care a fost presărat cu puţină sare în prealabil (timpul de prăjire variază în funcţie de grosimea fileului), apoi adaugă untul şi zeama de la lămâie şi lasă să fiarbă circa 2 minute.
Pune pe farfurii câte 2 linguri de piure de năut cu ţelină, aşază deasupra câte o bucată de peşte, toarnă peste ele sos de orez cu şofran.
Decorează cu frunzuliţe de pătrunjel şi fâşiuţe de praz prăjit, apoi serveşte imediat.
Şalău pe piure de ţelină şi năut, cu sos de orez
Pofta buna!