Samosa cu năut şi curry

Printeaza

O reteta de samosa cu naut si curry din: faina, sare de mare, unt, ulei vegetal, boia de ardei iute, garam masala, chimion, curcuma, ceapa, usturoi, ghimbir, naut, mazare si zeama de lamaie.

Consumate in mod traditionale ca gustari în India, pateurile samosa se servesc acum adesea şi la restaurant, ca aperitive. De obicei, sunt prăjite în baie de ulei, însă pot fi pregătite şi la cuptor, unse cu o cantitate generoasă de unt topit. Pateurile samosa au diverse umpluturi, ca, de pildă, un amestec de legume, carne de miel tocată, cartofi iuţi sau năut şi curry

Ingrediente:Samosa cu năut şi curry

Aluat:

  • 225 g de făină albă, plus o cantitate suplimentară pentru pudrat
  • 1 1/2 linguriţe de sare de mare fină
  • 1  lingură de unt topit sau ulei
  • 5-6 linguri de apă caldă
  • ulei vegetal, pentru prăjire în baie de ulei

Umplutură:

  • 2  linguri de ulei vegetal
  • 1 linguriţă de boia de ardei iute sau după gust
  • 1 linguriţă de garam masala
  • 1/2 de linguriţă de chimion măcinat
  • 1/2 de linguriţă de curcuma
  • 1 ceapă mică, curăţată şi tocată mărunt
  • 1 căţel de usturoi, curăţat şi tocat mărunt
  • 1 bucată de 2,5 cm de rădăcină de ghimbir, curăţată şi rasă
  • 1 ardei iute verde, fără seminţe şi tocat mărunt
  • 400 g de năut la conservă, clătit şi scurs
  • 200 ml de apă
  • 1/2 de linguriţă de sare de mare
  • 100 g de mazăre, decongelată dacă a stat la congelator, înăbuşită dacă este proaspătă
  • zeama de la jumătate de lămâie sau după gust

 

Mod de preparare:

Pentru a prepara aluatul, amestecaţi făina cu sarea, într-un bol mare. Faceţi o gaură în mijloc şi adăugaţi untul topit şi 5 linguri de apă caldă. Amestecaţi cu un cuţit cu lama rotundă pentru a forma o cocă, adăugând 1-3 linguriţe de apă dacă amestecul pare prea uscat. Puneţi aluatul pe o suprafaţă tapetată cu puţină făină şi frământaţi-l 5-10 minute, până când obţineţi o compoziţie omogenă. Inveliţi-l în folie de plastic şi lăsaţi-l undeva la răcoare în bucătărie, cel puţin 30 de minute.

Pentru umplutură, încingeţi uleiul într-o tigaie lată sau într-un wok. Adăugaţi boiaua iute, garam maşala, chimionul şi curcuma şi lăsaţi-le pe foc 30 de secunde, amestecând continuu. Apoi adăugaţi ceapa, usturoiul, ghimbirul şi ardeiul iute şi căliţi-le aproximativ 4-5 minute, până când ceapa se înmoaie şi mirodeniile emană un miros plăcut.

Puneţi năutul, apoi adăugaţi apa şi sarea. Lăsaţi-le să fiarbă, amestecând uşor, până se absoarbe cea mai mare parte din apă, apoi luaţi-le de pe foc. Adăugaţi mazărea şi zeamă de lămâie, după gust. Mutaţi umplutura într-un bol şi lăsaţi-o să se răcească foarte bine.

Impărţiţi aluatul în 7 bucăţi egale. Acum rulaţi-l şi formaţi pateurile samosa.

Incingeţi un strat de ulei de 6 cm într-o cratiţă adâncă, cu fundul gros, ori într-un wok, la 180-190°C. Pentru a testa dacă este încins, aruncaţi puţină pâine în ulei; ar trebui să sfârâie imediat. Prăjiţi pateurile samosa în baie de ulei, până se rumenesc şi devin crocante, timp de aproximativ 6-8 minute. Scurgeţi-le pe o tavă tapetată cu hârtie-prosop şi păstraţi-le în cuptor, la foc mic, în timp ce le prăjiţi pe celelalte. Serviţi-le fierbinţi sau calde.

Samosa cu năut şi curry

Samosa cu năut şi curry

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.