Saramura de peste cu rosii
PrinteazaSaramura de peste cu rosii din: peste, lamaie, apa, ardei iuti, rosii, ardei gras, usturoi, verdeata, sare.
- 2 kg peşte (caras sau novac)
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 l apă
- 2 ardei iuţi
- 2 roşii bine coapte
- 1 ardei gras
- 1 căpăţână usturoi
- verdeţuri (pătrunjei, ţelină, leuştean, mărar),
- 2 căni sare grunjoasă
Mod de preparare:
Se curăţă peştele de maţe, branhii şi dorsale, dar se lasă solzii. Se spală bine. Se pune grătarul pe fpc mic să se încingă bine, se presară sare grunjoasă în strat grosuţ.
Când sarea e fierbinte, se aşază peştele deasupra. Se întoarce la fiecare 2-3 minute.
Se pun roşiile, ardeiul şi ardeiul iute pe grătar. între timp, se pune apa la fiert. Separat, se prepară un mujdei din usturoi şi ulei, cu suc de lămâie, ca pe maioneză. Se adaugă roşiile, ardeiul gras şi ardeiul iute curăţate de coajă şi tocate.
Când peştele e gata, se aşază pe platou şi se toarnă deasupra mujdeiul. Se toarnă apa fiartă peste sarea de pe grătar şi se râcâie puţin. Apoi se adaugă peste peşte, împreună cu verdeaţa tocată. Se serveşte fierbinte, cu mămăliguţă.
Pofta buna!