Saramura de peste cu verdeturi
PrinteazaSaramura de peste cu verdeturi din: ardei iuti, sare, otet, apa, verdeturi, peste.
Ingrediente:
- 2 ardei iuţi
- 500 g sare grunjoasă
- 50 g oţet
- 1 1 apă
- verdeţuri (pătrunjel, ţelină, leuştean, cimbru, mărar)
- 2 kg peşte de apă dulce, de preferinţă peşte alb – bibani de 200-250 g, mârliţe (ştiuculiţe) sau strapazani (şălăiaşi) de 500 g
Mod de preparare Saramura de peste cu verdeturi:
Se pune apa la fiert.Pe plita încinsă moderat sau pe o tablă aşezată pe jar blând se aşterne un strat de sare.
Se curăţă peştele de maţe, dar nu şi de solzi se spală în apă rece.
După ce sarea s-a înfierbântat bine, se aşază peştele pe tablă la fiecare trei minute se întoarce, în total de două-trei ori, până se închide maroniu la culoare chiar dacă apar pete negre de arsură, nu-i bai, că doar solzii apără carnea cea albă, dulce şi coaptă în ale ei focul mic face saramurica bună .
Se ia peştele de pe sare şi se pune într-o tavă curată se presară cu verdeaţă şi ardei iute tocat .
Se stropeşte cu puţin oţet se toarnă apa clocotită până la grosimea peştelui (bibanii să pară nişte insuliţe joase, bătute de valuri).
Se mănâncă îndepărtând pielea cu solzi.
Pofta buna!