Sarmale cu afumatura
PrinteazaO reteta de sarmale cu afumatura din: carne de porc, ceapa, orez, pasta de tomate, cimbru, varza afumata, piper, costita afumata, foi de dafin si sare.
- 1 kg carne de porc
- 3 cepe mari
- 3 linguri orez
- 4 linguri pasta de tomate
- 1 lingurita cimbru
- 2-3 kg varza murata
- piper
- 300 g costita afumata
- 2-3 foi de dafin
- sare
Mod de preparare:
Speli varza, desfaci foile, scoţi nervurile mai tari şi le tai bucăţi. Treci carnea şi ceapa prin maşina de tocat şi pui totul într-un castron. Adaugi orezul spălat şi scurs, cimbrul şi două linguri de pastă de tomate. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi omogenizezi bine compoziţia.
Iei cu lingura carne şi aşezi pe foile de varză. Rulezi şi introduci varza la capete. După ce termini sarmalele, toci varză şi aşezi pe fundul vasului în care le fierbi. Eu le fac în vas de lut. Dacă le faci într-o cratiţă mai mare, le fierbi 30 de minute pe foc şi apoi le introduci la cuptor.
Pui peste varza tocată câteva felii de costiţă (sau slănină afumată), foile de dafin şi aşezi sarmalele una lângă _ alta, strâns. Pui restul costiţei şi continui cu sarmale.
Acoperi cu varză tocată, diluezi în apă două linguri de pastă de tomate şi torni deasupra. Acoperi totul cu apă şi le introduci la cuptor pentru două ore. Mai adaugi apă din când în când dacă este nevoie, pentru că o să scadă.
Sarmale cu afumatura
Pofta buna!
Eu asa fac sarmalutele cu afumatura:
2 kg de foi de varza murata
1,5 kg carne de porc mai grasa
150 gr orez
600-700 gr costite afumate si slanina afumata
1 ceapa medie
sare
piper
cimbru
1 ardei gras rosu
apa
3-4 linguri bulion
Mod de preparare:
Pentru inceput, punem foile de varza la desarat intr-un vas de plastic plin cu apa rece. Foile mele nu au fost foarte sarate asa ca le-am lasat la desarat cca 2 ore, timp in care am schimbat apa de 2-3 ori.
Punem orezul la inmuiat in apa rece pentru cca 1 ora, timp in care schimbam apa tot de 2-3 ori.
Trecem o data carnea de porc prin masina de tocat carne, o amestecam cu 1 ceapa medie data prin razatoare , cu orezul bine scurs, sare si piper.
Intindem o foaie de varza pe un fund de lemn, indepartam nervura groasa din centrul foii, si o taiem in bucati potrivite.
Punem in centrul fiecarei bucati de varza, carne tocata cat o nuca, rulam foaia iar capetele le introducem inauntru cu degetul aratator,
Dupa ce am terminat de format toate sarmalutele, asezam primul strat concentric de sarmale intr-o cratita inalta si larga cu fund gros.
Punem din loc, intre sarmale, bucatele de slanina afumata. La fel formam si straturile urmatoare, avand grija ca pe fiecare rand sa punem afumatura din loc in loc intre sarmale.
In centrul sarmalelor, punem restul afumaturii ramase,
Daca ne-a mai ramas carne, formam perisoare pe care le asezam deasupra afumaturii. Taiem un ardei rosu in felii si le asezam pe deasupra sarmalelor,
Acoperim sarmalele cu varza tocata si presaram pe deasupra cimbru si cateva crengute de cimbru.
Turnam apa amestecata cu bulion cat sa acoperim sarmalele, dupa care asezam oala pe foc mic mic si le lasam sa fiarba pentru cca 2 ore.
Nu amestecam niciodata sarmalele cu lingura pentru ca s-ar putea desface. Prindem cratita de toarte si o zgaltaim usurel. Verificam din cand in cand sa nu scada apa, iar daca aceasta a scazut, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.
Dupa 2 ore, gustam o sarmaluta si verificam daca orezul este fiert.
Daca este complet fiert iar foaia de varza se taie usor, bagam sarmalele la cuptor la 180 grade pentru 30-45 minute cca, pana cand apa scade si sarmalele se rumenesc.
Se servesc cu mamaliguta, ardei iute, si daca doriti, cu smantana.