Sarmale batranesti cu untura de porc
PrinteazaSarmale batranesti cu untura de porc din: carne de porc, pasat sau orez, sare, ceapa, untura de porc, varza murata, slanina, sorici, piper, bulion.
- 1 kg de carne porc fără os
- 1 ceaşcă mare cu păsat sau orez
- sare
- 3 cepe
- 3 linguri cu untură de porc
- 1 varză murată
- 300 g slănină
- 100 g şorici
- piper măcinat
- 2 linguri cu bulion
Mod de preparare:
Alegeţi şi curăţaţi păsatul, lăsaţi-1 în apă caldă să se înmoaie. Tocaţi două cepe şi căliţi-le în 3 linguri cu untură proaspătă de porc.
Când ceapa devine sticloasă, puneţi păsatul peste ea şi lasaţi-o să scadă.
Scoateţi într-un vas adânc amestecul de ceapă şi păsat şi puneţi peste carnea de porc, proaspătă sau afumată, tăiată în cuburi mici cu lama unui cuţit ascuţit. Peste amestec puneţi o lingură cu bulion, sare şi piper măcinat.
Varza puneţi-o în apă rece şi lăsaţi-o 1 oră, apoi desfaceţi-o în foi şi faceţi sarmale din amestecul bine frământat cu mâna.
Tocaţi 300 g slănină de porc şi ungeţi cu ea pereţii unei oale de pământ sau de tuci.
La fundul oalei puneţi şoriciul tăiat fâşii subţiri, puneţi deasupra varză acră tocată şi puneţi sarmalele.
Printre rândurile de sarmale puneţi bucăţi de slănină şi şorici cât doriţi.
Peste sarmale puneţi varză tocată, acoperiţi cu apă caldă şi fierbeţi la foc mic 2 ore. Lăsaţi oala cu sarmale să scadă pe vatra focului sau în cuptor.
Serviţi cu mămăligă caldă şi smântână deasupra. Este bun un vin roşu sau rose.
Pofta buna!