Sarmale cu carne de porc si carne de vita
PrinteazaSarmale cu carne de porc si carne de vita
- 750 g carne porc & vita
- 1 varză mare murată
- 4 linguriţe de orez
- sare
- piper
- boia
- apă pentru umplutură
- 1 ceaşcă borş sau zeamă de varză îndoită cu apă
- 50 g roşii (sau bulion)
- 1 ardei
- piper
- 3 linguri untură
Mod de preparare:
Alegem carne moale de porc şi de vacă, O tocăm, adăugăm ceapă crudă tocată mărunt, orez spălat bine, un varf de cutit de piper pisat, foarte puţină sare si boia, picurăm puţină apă rece şi amesecăm bine.
Cand umplutura este gata, desfacem varza în foi şi curăţăm vinele groase. Dacă foile sunt mari, le tăiem în 2-3 bucăţi, după mărimea dorită. Punem tocătură la mijlocul foii de varză şi îi dăm formă lunguiaţă (4 cm). îndoim apoi capătul de jos al foii, rulăm latura mai lungă paă la sfarşit, şi varam înăuntru căpătul de sus al foii.
Luăm apoi cateva foi de varză, tăiem vinele groase, punem foile una peste alta şi facem un rulou pe care îl tăiem fin ca tăiţeii. Aşezăm la fundul cratiţei un strat de varză tăiată astfel, apoi aşezăm sarmalele rotund, una langă alta, pană se umple cratiţa sau oala.
Deasupra punem alt rînd de varză tocată. Umplem cu zeamă de varză îndoită cu apă pană la jumătatea cratiţei. Adăugăm grăsimea, piper boabe, cateva roşii curăţate de pieliţă şi tăiate în felii, sau bulion de roşii şi ardei gras, crestat la varf, tăiat ori tocat mărunt.
Sarmalele se pun pe aragaz la foc potrivit, avand grijă să scuturăm cratiţa din cand în cand, ca să nu se prindă ia fund. Putem întoarce sarmalele apucand cu amîndouă mainile toartele cratiţei şi scuturand de cîteva ori în sus, pană ce sarmalele de la fund ajung deasupra. Trebuie să fiarbă cel puţin 3 ore. Cine doreşte ca sarmalele să fie rumenite, la dă puţin la cuptor.
Scoatem sarmalele din oală cu lingura de metal şi numai cu varful, ca să nu se sfărame. Servim la masă cu mămăliguţă.
La fel se prepară şi sarmalele de varză dulce, opărim însă înainte foile cu apă clocotită.
Pofta buna!