Sarmale cu carne de purcel
PrinteazaSarmale cu carne de purcel din: varza, carne macra, slanina, paine, ceapa, orez, untura, sare, piper, marar, cimbru, rosii, bulion.
- o varză mare sau 2 verze mijlocii
- 750 g carne macră
- câteva felii de slănină
- o felie de pâine
- 2 cepe
- 2 linguri de orez
- 100 g untură
- sare
- piper
- mărar tocat
- 0 crenguţă mică de cimbru
- 6 roşii sau 2 linguri bulion
- 1 l borş
Mod de preparare:
Se dă prin maşină carnea şi miezul de la o felie de pâine, muiat şi stors bine. Separat, se prăjeşte în untură ceapa tăiată mărunt; când începe să se îngălbenească se adaugă orezul, ales şi spălat. Se prăjeşte uşor şi orezul, se stinge cu puţină apă, apoi se amestecă şi cafea, se pune verdeaţă tocată mărunt, sare, piper, şi se adaugă două-trei linguri de apă.
Se desfac foile de la o căpăţână frumoasă de varză. Se taie cotoarele şi se opăresc cu borş sau apă cu sare de lămâie, ţinându-le până se înmoaie. Se taie foile în bucăţi potrivit de mari în care învelim umplutura pregătită. Se fac sarmale moldoveneşti, mici cât o nucă.
Varza, rămasă sie taie în tăiţei mai groşi şi se aranjează într-o cratiţă, în rânduri alternative de varză, bucăţi de slăninuţă, sarmale, felii de roşii, şi deasupra se termină cu un strat de varză şi felii de roşii. Se adaugă câteva linguri de borş, fiert separat şi îndoit cu apă, ca să nu fie prea acru şi o lingură de untură. După ce au fiert la foc mic, se dau la cuptor până ce scade toată zeama.
Sarmalele sunt mult mai bune încălzite, din acest motiv se prepară cu o zi înainte. Se pot pregăti şi cu varză acră, sunt mult mai gustoase.
Pofta buna!