Sarmale cu urda si verdeata
PrinteazaSarmale cu urda si verdeata din: urda, orez, ceapa, marar, stevie, unt, faina, lapte, smantana, bors, sare, piper.
- 1 kg urdă proaspătă
- câteva linguri cu orez
- 3 legături ceapă verde
- 3 legături mărar verde
- 1 kg foi de ştevie
- 150 g unt
- 1-2 linguri făină
- 200 ml lapte dulce
- 200 ml smântână
- 1/2 l bors
- 1 cană suc de roşii
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se spală şi se opăresc foile de ştevie, apoi se scurg de apă. Urda se dă prin maşina de tocat, se amestecă cu o parte din ceapa verde tocată şi mărarul tocat fin.
Orezul se dă în câteva clocote şi se amestecă cu urda, se sărează şi piperează după gust.
Separat, se căleşte în puţin unt restul de ceapă verde tocată mărunt şi se adaugă la urdă. Cu această compoziţie se formează mici sarmale folosind foile de ştevie şi se aşază într-o cratiţă tapetată cu frunze de ştevie.
Se toarnă peste ele borşul fiert şi răcit şi sucul de roşii şi se pune la fiert.
Din unt, făină şi lapte se prepară un sos alb, care se toarnă peste sărmăluţe, atunci când borşul a scăzut. Se lasă la fiert câteva minute şi cu sosul alb, apoi se opreşte focul.
Sărmăluţele se servesc cu smântână şi cu mămăliguţă caldă.
Pofta buna!