Sarmale de miel in foi de vita
PrinteazaSarmale de miel in foi de vita din: carne de miel, vita, slanina, paine, orez, ceapa, ulei, sare, piper, bulion, mirodenii, verdeata, bors, smantana.
- 1/2 kg carne de miel
- 40-50 foi de viţă (cam 250 g)
- 50-100 g slănină
- 1 felie pâine
- 3 linguri orez
- 2 cepe
- 5 linguri ulei
- sare
- piper
- 2 linguri bulion (sau 2-3 roşii coapte)
- mirodenii (piper, cimbru)
- verdeaţă (preferabil mărar)
- opţional: 1/2 l borş
- smântână (la servit)
Mod de preparare:
Carnea se curăţă, se spală, se scot pieliţele şi se dă prin maşina de tocat împreună cu slănina. In final, prin maşină se dă şi felia de pâine muiată în lapte (sau supă, sau capă). La amestec se adaugă ceapa puţin prăjită (până s-a îngălbenit), orezul bine s spălat, verdeaţa tocată, mirodeniile şi sarea (după gust).
Dacă este nevoie, se mai c adaugă câteva linguri de supă (sau apă caldă).
Separat, foile de viţă (crude) se opăresc până se moaie, dar rămân suficient de rezistente (2-3 clocote în apă fiartă).
Sarmalele se fac folosind cam 1-2 linguriţe amestec pentru o sarma şi se aşază într-o cratiţă unsă. Se adaugă putină apă şi se pun la fiert la foc domol.
Când sunt aproape gata (după circa 30-45 de minute de fiert) se adaugă bulionul amestecat cu 1-2 căni de borş şi se dau la cuptor, unde se fin încă 30-40 de minute ca să se rumenească.
Se servesc cu smântână.
Pofta buna!