Sarmale de orez in foi de varză
PrinteazaSarmale de orez in foi de varză
- 2,500 kg varză
- 100 g ceapă
- 200 g roşii
- 200 g orez
- boia
- ardei gras
- 200 g ulei
- 50 g stafide,
- 200 g bulion
- 2 g piper
- sare
- borş sau zeama de varză
Mod de preparare:
Dacă se foloseşte varza dulce, aceasta se opăreşte mai mlii apoi se aleg foile, iar restul se toacă fideluţă. Dacă se prepară cu varză acră, se spală mai înainte pentru a-i lua din acreală, se aleg foile, iar restul se toacă.
Separat se toacă ceapa foarte mărunt şi jumătate din cantitate se prăjeşte în ulei bine încins. Cand ceapa capătă culoarea galbenă, se adaugă orezul, care mai înainte a fost ales, spălat şi scurs de apă. Se lasă să se prăjească puţin.
Se stinge cu bulion (jumătate din cantitatea prevăzută) şi cu zeamă de oase sau apă fierbinte, in cantitate de două ori mai mare decît orezul. Se amestecă, se adaugă piperul şi sare după gust şi după ce a dat în fiert se dă la cuptor, unde se lasă 20 miri.
Separat se rumeneşte în ulei restul de ceapă, se stinge cu restul de bulion şi cu apă, adăugindu-se boia si ardei gras. Se pune apoi şi varza tocată şi se lasă să fiarbă in clocote mici. Se scoale după 20 min orezul din cuptor, se adaugă stafide, se amestecă şi se formează sarmalele cu foile de varză alese mai înainte.
Se aranjează pe fundul unei cratiţe un rînd de varză tocată, apoi de jur împrejur un rînd de sarmale, iar la mijloc şi deasupra un rînd de varză tocată. Se acoperă cu un strat de roşii tăiate felii.
Se umple cratiţa cu apă sau cu zeamă de varză. După ce au dat în fiert, se pune cratiţa cu sarmale în cuptor, unde se lasă să fiarbă pînă cînd este gata varza. Dacă se foloseşte varză dulce, în loc de apă se umple cu zeamă de varză sau cu borş, sau se acreşte cu bulion de roşii.
Pofta buna!