Sarmale de post in foi de varza sau foi de vita, hrean, stevie
PrinteazaSarmale de post in foi de varza sau foi de vita, hrean, stevie
- 1 cană orez
- 3-4 morcovi
- 3-4 cepe
- pătrunjel şi mărar
- o mână fidea zdrobită mărunt
- 1 lingură de mălai grişat
- 1 lingură făină albă
- 1 cartof dat pe răzătoarea mică
- sare
- 1 lingură piper
- boia de ardei dulce
- 200 ml ulei
- 1 l borş dacă nu avem varză acră şi folosim foi de viţă, ori de hrean, ori ştevie
Mod de preparare:
Călim puţin ceapa, adăugăm boia de ardei, 1 lingură de morcov ras şi piperul şi mai înăbuşim puţin. Luăm de pe foc şi adăugăm orezul, restul de morcov ras, zarzavatul tocat, fideaua, cartoful ras, mălaiul, făina, sarea şi piperul după gust.
Invelim sarmalele în foi de varză sau foi de viţă. Pe fundul unei cratiţe pui un rând de varză tocată şi câteva fire de cimbru, apoi aşezi frumos sarmalele, iar deasupra pui din nou un rând de varză tocată.
Dacă foloseşti foi de viţă, pe fundul oalei pune o farfurie întinsă cu faţa în jos, ca să nu se ardă sarmalele şi să se prindă de oală, iar deasupra acoperi cu frunze întregi de viţă.
Varza crudă, frunzele de viţă, de hrean sau ştevie le opăreşti înainte cu borş îndoit cu apă!
Peste sarmalele din varză acră toarnă apă aproape să le acopere, iar peste cele cu viţă toarnă apă cu borş. Le pui la fiert la foc domol până fierb orezul şi legumele. Le poţi servi cu mămăliguţă şi cu sos de roşii.
Pofta buna!