Sarmale din peste
PrinteazaO reteta de sarmale de peste din: scrumbie afumata, carne de peste alb, orez, suc de rosii, ceapa, untdelemn, piper macinat si boabe, marar, cimbru, foi de dafin, varza murata si sare.
Ingrediente:
- 200 g scrumbie afumată
- 1,5 kg carne de peşte alb, dezosată (ştiucă, şalău)
- 200 g orez
- un pahar de suc de roşii
- 2-3 cepe
- 3-4 linguri de untdelemn
- piper măcinat
- piper boabe
- mărar (proaspăt sau uscat)
- cimbru
- foi de dafin
- o varză murată (cu foi subţiri, pentru sarmale)
- sare
facultativ:
- un ou
Mod de preparare:
Se taie ceapa mărunt şi se căleşte puţin în untdelemn, după care se adaugă 2-3 linguri de apă şi se înăbuşă. Se lasă să se răcească. Se trece peştele prin maşina de tocat. Orezul se fierbe cu puţină apă, timp de 10 minute (trebuie să fie doar pe jumătate fiert). Se amestecă bine carnea de peşte cu ceapă, piper, sare, mărar şi, dacă se doreşte, se pune şi un ou. Sare nu se pune foarte multă, depinde şi de cât de sărate vor fi frunzele în care se învelesc sarmalele.
Se spală în mai multe ape frunzele de varză, ca să se desăreze, se curăţă de nervurile prea evidente şi se taie foile pentru a avea dimensiunea dorită (cel mai bine, pentru a le rula uşor, este să fie doar cu puţin mai mari decât podul palmei). Se umplu sarmalele.
Pe fundul unei cratiţe mai adânci se pune untdelemnul, apoi un strat de varză tocată mărunt (puteţi folosi aici toate resturile rămase de la curăţarea şi porţionarea foilor de varză), aşezaţi apoi deasupra acestui strat 2-3 frunze de varză întregi, cât să se acopeţe bine. Aşezaţi sarmalele în cercuri concentrice, pornind dinspre pereţii cratiţei. Printre sarmale, se pun foi de dafin şi boabe de piper.
Se acoperă cu varză tocată, se aşază o crenguţă de cimbru şi se înveleşte cu foi de varză. Se toarnă deasupra suc de roşii diluat cu apă (zeama trebuie să fie un un deget şi jumătate deasupra) şi se lasă să fiarbă, la foc mic, aproximativ o oră, nu mai mult de o oră şi jumătate (depinde şi de cât de înalt este stratul de sarmale).
Poftă bună!