Sarmale in foi de varza acra cu carne de porc
PrinteazaSarmale in foi de varza acra cu carne de porc din: carne de porc, carne de vita, ceapa, orez, bulion de rosii, marar, varza acra, piper, foi de dafin, cimbru si slanina afumata.
- 400 gr de carne de porc tocata
- 300 gr de carne de vita tocata
- 2 cepe
- 2 pumni de orez
- 3 linguri de bulion de rosii
- 1 legatura de marar proaspat
- 1,5 kg de varza acra
- piper macinat
- 6-7 boabe de piper
- 2 foi de dafin
- cimbru uscat
- 200 gr de slanina afunata (se poate folosi orice fel de afumatura)
Mod de preparare:
Se curata ceapa si se toaca marunt, dupa care se pune la calit in putin ulei, la foc mic si intr-un vas acoperit, pana cand devine sticloasa.
Se adauga orezul tinut in prealabil cateva minute in apa rece si 1 lingura de bulion. (Orez se pune cam 2/3 de cescuta). Se lasa la foc mic 2 minute, amestecand mereu.
Se adauga o lingura de bulionsi se mai lasa pe foc 2 minute.
Intr-un lighean sau castron mai mare se pune carnea, impreuna cu ceapa si orezul cu bulion calite mai devreme, 1/4 de lingurita de piper macinat, 1/2 lingurita de cimbru uscat, mararul tocat marunt.
Se amesteca bine. Daca varza este sarata, nu puneti sare, iar daca este prea sarata, lasati-o in apa calda cel putin o ora inainte de a fi folosita.
Dupa ce ati pregatit carnea, desprindeti frunzele de varza de pe cotor, taiati nervurile mai groase, puneti foaia de varza in palma, luati carne cu o lingura si rulati foaia de varza in jurul carnii, avand grija sa acoperiti cu varza si capetele sarmalutei, pentru a nu iesi carnea.
Sarmalutele astfel pregatite se pun intr-o cratita destul de incapatoare, una langa alta, in forma circulara.
Pe fundul cratitei puneti in prealabil o lingura de ulei, 2-3 frunze intregi de varza si un strat de 1 cm de varza tocata marunt.
Dupa ce terminati de facut un strat de sarmale, puneti deasupra lor o lingura de bulion diluat intr-o cescuta de apa si cateva bucati de afumatura. Printre sarmale rupeti si 2 foi de dafin uscat.
Continuati apoi cu inca un strat de sarmale, apoi afumatura si din nou sarmale, pana cand le terminati.
Deasupra ultimului strat de sarmale puneti un strat de 1 cm de varza tocata marunt si imprastiati inca o lingura de bulion.
Completati cu apa pana cand aceasta depaseste cu cativa cm sarmalele. Se acopera cratita si se pune la fiert la foc mijlociu cam 40 de minute.
Se verifica din cand in cand sa nu scada prea mult apa si se completeaza cand este nevoie.
Dupa aceea se da focul mic si se mai lasa pana cand sunt gata, cel putin inca o ora.
Practic trebuie sa scoateti o sarmaluta pe o farfurie si sa o gustati, varza trebuie sa fie bine fiarta.
Daca doriti, puteti sa le fierbeti la cuptor, dar va dura ceva mai mult, minim 2-3 ore. Vor fi insa mai gustoase.
Se pot servi cu mamaliguta si ardei iute.
Sarmale in foi de varza acra cu carne de porc
Pofta buna!