Sarmalute cu arpacas
PrinteazaSarmalute cu arpacas din: ceapa, morcovi, telina, rosii, verdeata, ulei, arpacas, suc de rosii, frunze de vita de vite, sare, piper, cimbru, bulion.
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 telina mica
- 500 g rosii bine coapte
- verdeata
- 100 ml ulei
- 1 cana cu arpacas
- suc de rosii
- frunze de vita de vie
- alte legume pentru umplut
- sare
- piper
- 1 lingurita cimbru uscat
- 2 linguri bulion sau pasta de ardei
Mod de preparare:
Arpacasul, curatat si spala il pui intr-un vas cu apă şi-l laşi de seara până dimineaţa.
Intr-un vas cu ulei încins, căleşti legumele date pe râzătoare şi ceapa tocată mărunt.
După ce s-au înmuiat suficient, adaugi roşiile pasate cu blenderul şi laşi la fiert la foc mic.
După ce sosul a scăzut, adaugi arpacaşul scurs (dacă ţi se pare prea mult, poţi să mai reduci din cantitate), verdeaţa tocată, sare, piper, 1 linguriţă de cimbru uscat, 2 linguri de bulion de ardei.
Amesteci totul bine şi laşi la frigider să se mai întărească. Iei un vas de lut sau o oală şi pui crenguţe de leuştean, deasupra frunze de viţă-de-vie, apoi aşezi sărmăluţele formate, intercalate cu alte legume umplute (roşii, ardei graşi sau dovlecei).
Torni sucul de roşii şi 1 cană cu apă, acoperi cu o farfurie sau cu un capac şi dai vasul la cuptor la foc mic, timp de 1 oră.
După preferinţă, serveşti sărmăluţele cu pâine sau mămăliguţă. Când nu e post, poţi adăuga şi smântână peste sărmăluţe.
Sarmalute cu arpacas
Pofta buna!