Sarmalute din carne de miel
PrinteazaO reteta de sarmalute din carne de miel din: carne de miel fara os, foi de vita de vie, orez, ceapa verde, marar, zeama de lamaie, smantana, unt, sare si piper.
- 1 kg carne de miel fără os
- 40 foi de viţă-de-vie
- 100 g orez
- 30 fire ceapă verde
- 1 legătură mărar proaspăt
- zeama de la o lămâie
- 150 g smântână
- 100 g unt
- sare şi piper, după gust
Mod de preparare:
Frunzele de viţă-de-vie se opăresc în apă clocotită cu puţină sare şi se lasă să se răcească şi să se scurgă bine. Carnea de miel se spală bine şi se taie în cuburi, se opăreşte şi se trece prin maşina de tocat. Orezul se spală, se opăreşte şi se lasă la răcit.
Carnea se amestecă cu orezul, ceapa verde tăiată fin, călită în ulei bine încins, mărarul proaspăt, tocat foarte fin, sarea şi piperul, după gust, omogenizându-se cât mai bine. Pe fundul unui vas bine uns cu unt, se aşează un strat de foi de frunză de viţă şi deasupra rulouri de foi de viţă umplute cu amestecul de carne.
Se acoperă totul cu un ultim strat de foi de viţă-de-vie şi se completează cu apă caldă, cât să acopere totul. Se pune vasul la foc potrivit şi se lasă până ce sunt fierte pe jumătate. Se toarnă deasupra untul amestecat omogen cu făină şi smântână. Apoi, se adaugă zeama de lămâie şi, când sărmăluţele sunt aproape făcute, se introduc la cuptor în vasul fără capac, până ce sosul scade şi se rumenesc uşor.
Poftă bună!