Sărmăluţe în foi de vită (dolmades)
PrinteazaO reteta de sarmalute in foi de vita din: frunze de vita de vie, ulei de masline, ceapa, usturoi, orez, muguri de pin, stafide, amestec de mirodenii, scortisoara, zahar tos, rosii, rosii, frunze de patrunjel, frunze de menta, sare de mare, piper, supa de legume, zeama de lamaie si ulei de masline extravirgin.
- 230 gde frunze de viţă-de-vie, în saramură
- 2 linguri de ulei de măsline, plus o cantitate suplimentară pentru stropit pe deasupra
- 1 ceapă mare curăţată şi tocată mărunt
- 2 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi mărunt
- 400 g de orez alb prefiert, preferabil cu bob lung
- 100 g de muguri de pin prăjiţi
- 100 gde stafide
- 1/4 dş linguriţă de amestec de mirodenii măcinate
- 1/2 de linguriţă de scorţişoară măcinată
- puţin zahăr tos
- 2 roşii coapte, curăţate, fără seminţe şi tocate
- 1 mână de frunze de pătrunjel tocate
- 1 mână de frunze de mentă tocate
- sare de mare şi piper negru
- aproximativ 300 ml de supă de legume
- zeama de la jumătate de lămâie, plus o cantitate suplimentară pentru a stropi pe deasupra
- ulei de măsline extravirgin, pentru a stropi deasupra
Mod de preparare:
Pentru a îndepărta sarea în exces din frunzele de viţă-de-vie, puneţi-le într-un bol mare şi turnaţi peste ele apă fiartă până le acoperiţi. Lăsaţi-le să se îmbibe câteva minute, apoi scurgeţi-le cu atenţie. Clătiţi-le sub un jet de apă rece şi scurgeţi-le din nou.
Incingeţi uleiul de măsline într-o cratiţă şi căliţi la foc mic ceapa şi usturoiul câteva minute, amestecând din când în când până se înmoaie. Puneţi-le într-un bol şi adăugaţi orezul prefiert, mugurii de pin, stafidele, amestecul de mirodenii, scorţişoara, zahărul, roşiile, verdeţurile, sare şi piper. Gustaţi şi potriviţi de sare şi piper (pentru că sărmăluţele vor fi servite reci, va trebui să le asezonaţi din belşugl.
Acum umpleţi frunzele de viţă-de-vie cu amestecul de orez, urmând instrucţiunile de la paginile precedente. Aşezaţi un prosop de bucătărie curat şi umed pe fundul unei cratiţe mari, cu marginile atârnând în afară. Aşezaţi deasupra frunzele de viţă, în straturi. Adăugaţi supa de legume, zeama de lămâie şi o picătură de ulei de măsline.
Acoperiţi sărmăluţele cu o hârtie pergament, apoi puneţi o farfurie termo- rezistentă mică înăuntrul cratiţei, deasupra lor. (Astfel veţi evita desfacerea sărmăluţelor atunci când stau la foc.] Acoperiţi cratiţa cu un capac şi lăsaţi-o o oră la foc mic.
Scoateţi farfuria, apoi luaţi cu atenţie sărmăluţele din cratiţă, ridicând prosopul de bucătărie. Transferaţi-le într-o tavă şi lăsaţi-le să se răcească măcar câteva ore sau peste noapte, dacă le preparaţi din timp. Scoateţi sărmăluţele din frigider cam cu 10 minute înainte de a le consuma. Pentru a servi, stropiţi-le puţin ulei de măsline extravirgin şi zeamă de lămâie.
Sărmăluţe în foi de vită
Pofta buna!