Sarmalute in foi de vita cu orez
PrinteazaSarmalute in foi de vita
- 750 g carne
- 30-40 foi de vită
- 4-5 lingurile orez
- 25 fire ceapă verde pentru sărmăluţe
- 1 ceapă veche pentru borş
- 1 legătură mărar
- sare
- piper
- 1 lingură unt sau untură
Pentru rantaş :
- untură
- făină
Mod de preparare:
Opărim frunzele de viţă şi le\scoatem din apă. Spălăm carnea, o tăiem şi o dăm prin maşină (1/2 porc şi 1/2 viţel). Adăugăm orezul bine spălat. Punem în tocătură jumătate din cepele tinere, verzi, crude, tăiate mărunt. Restul de cepe verzi le tăiem mărunt şi le punem în grăsime să dea cateva clocote (dar să nu se prăjească) şi le amestecăm cu carnea. De asemenea adăugăm mărar spălat şi tocat mărunt, sare şi piper. Amestecăm bine totul.
Aşezăm cateva frunze pe fundul cratiţei, procedand la fel ca la sărmăluţele cu urdă. Printre sărmăluţe presărăm fire de mărar, unt proaspăt tăiat în bucăţele. Acoperim de asemenea cu foi de viţă. Turnăm apă fierbinte să le acopere de două degete şi punem la fiert..
Cînd încep să fiarbă sărmăluţele, facem rantaşul şi procedăm la fel ca la cele cu urdă. In timpul fiertului scuturăm bine cratiţa de cîteva ori. Gustăm pentru a vedea dacă este fiert orezul.
Fierbem borşul cu o ceapă tăiată mărunt, luăm spuma şi umplem sărmăluţele cu borş, turnat cate puţin cu polonicul, pentru ca să nu fie prea acre. Potrivim sarea şi le fierbem pană scad. Cand sunt aproape gata, le dăm la cuptor descoperite.
Servim la masă, răsturnîndu-le pe o farfurie fierbinte. Scoatem mărarul dintre randuri. Servim cu mămăliguţă şi cu smantană într-o sosieră.
Pofta buna!