Sărmăluţe în foi de vită cu sos
PrinteazaSărmăluţe în foi de vită cu sos din: carne tocata, foi de vita de vie, ceapa, orez, cimbru uscat, boia, sare, piper, macris, faina, usturoi, sare.
- 1 kg carne tocata amestec (porc si vita)
- 40 foi de vita de vie
- 2 cepe
- 70 g orez
- 1/2 lingura cimbru uscat
- 1/2 lingura boia
- sare
- piper
pentru sos:
- 2-3 legaturi macris
- 3 linguri faina
- 6 linguri ulei
- 1 catel de usturoi
- sare
Mod de preparare:
Speli frunzele de viţă- de-vie şi le opăreşti un minut, în apă cu sare. Le scoţi şi le aşezi într-o stre¬curătoare. Amesteci carnea tocată cu orezul spălat şi scurs, ceapa fin tocată, cimbrul, boiaua, sare şi piper după gust.
Pe fiecare frunză, pui câte o lingură din compoziţia de carne şi rulezi, apoi strângi la capete. Tapetezi baza unei oale cu frunze de viţă-de-vie, după care aranjezi sarmalele în oală, în straturi. Torni sucul de roşii, apă cât să acopere sarmalele şi le fierbi la foc mic, cel puţin 2 ore.
Pentru sos, speli frunzele şi le cureţi de codiţe. Incingi într-o tigaie 3 linguri de ulei, pui frunzele de măcriş şi amesteci până când frunzele se „topesc” uşor şi capătă textura unei paste, într-o altă cratiţă, pe foc mic, încingi uleiul rămas, presari făina şi amesteci energic, iei cratiţa de pe foc şi adaugi pasta de măcriş.
Subţiezi sosul turnând treptat apă fierbinte şi mixezi pentru a nu se forma cocoloaşe. Aşezi cratiţa din nou la foc mic, asezonezi cu sare după gust, apoi adaugi usturoiul curăţat şi zdrobit. Fierbi sosul 1 minut. Serveşti sosul alături de sărmăluţele în foi de viţă.
Sărmăluţe în foi de vită cu sos
Pofta buna!
N-am facut niciodata sarmale in foi de vita