Sarmalute cu urda
PrinteazaSarmalute cu urda
- 650 g urdă
- 75 g orez
- 25-30 foi de vită
- 6 fire ceapă verde
- 2 legături mărar
- 50-100 g unt
- 1/2 lingură făină
- 1 lămîie
- 1 ou
- 5 linguri smîntînă
- sare
- piper
Mod de preparare:
Opărim foile de viţă şi le scoatem imediat din apă. Frecăm urda cu o lingură şi o amestecăm cu ceapă verde, tînără, tăiată mărunt, şi cu mărar spălat şi tocat.
Fierbem într-o crăticioară orezul. Il lăsăm să se răcească. Il amestecăm cu urda, cu oul şi cu sare fină. Prăjim uşor ceapă verde pînă începe să se îngălbenească. Amestecăm bine totul.
Luăm o cratiţă potrivită şi aşternem pe fundul ei foi de viţă opărite. Facem sărmăluţe mici cît nişte nuci. Le aşezăm rînduri, rînduri, punînd între ele bucăţele de unt proaspăt, netopit, şi fire întregi de mărar. Deasupra punem cîteva rînduri de foi de viţă opărite şi turnăm apă fierbinte, cît să acopcre sărmăluţele de un deget. Lăsăm să fiarbă. Cînd mîncarea scade puţin, adăugăm zeamă de lămîie după gust. Lăsăm să scadă bine şi cînd sînt aproape gata, facem un rîntaş prăjit, pe care îl stingem cu zeamă de la sărmăluţe. Ridicăm foile de viţă de pe mîncare, turnăm rîntaşul lăsind să mai fiarbă puţin. Potrivim sarea. Scoatem sărmăluţele în farfurie fierbinte.
Servim cu smîntînă înir-o sosieră.
Pofta buna!
Nu prea-mi place urda.