Satay de porc cu sos de arahide

Printeaza

O reteta de satay de porc cu sos de arahide din: file de porc, lapte de nuca de cocos, ghimbir, iarba de lamaie, curcuma, coriandru, chimion, sare de mare, piper, zahar, ulei de arahide, arahide, pasta thailandeza, zahar brun si pasta de tamarin.

Ingrediente:Satay de porc cu sos de arahide

  • 500 g de spată sau file de porc
  • 125 g de lapte de nucă de cocos la conservă
  • 1 bucată de 3 cm de rădăcină de ghimbir, curăţată şi rasă
  • 1 tulpină de iarbă de lămâie, curăţată şi cu partea albă tocată mărunt
  • 1  linguriţă de curcuma măcinată
  • 2  linguriţe de coriandru măcinat
  • 2 linguriţe de chimion măcinat
  • 1/2 de linguriţă de sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1-2 linguriţe de zahăr tos
  • ulei vegetal sau de arahide, pentru uns

Sos de arahide thailandez:

  • 100 g de arahide prăjite (nesărate)
  • 200 ml de lapte de nucă de cocos la conservă
  • 4-5 linguri de pastă thailandeză de ardei iuţi roşii
  • 1 1/2 linguriţe de sare de mare
  • 1- 2 linguriţe de zahăr de palmier (sau zahăr brun fin)
  • 2- 3 linguri de pastă de tamarin (sau zeamă de lămâie verde)

 

Mod de preparare:

Tăiaţi carnea de porc fâşii lungi şi subţiri. Puneţi restul ingredientelor, cu excepţia uleiului, într-un bol, adăugaţi carnea de porc şi amestecaţi bine. Acoperiţi bolul cu o folie alimentară şi lăsaţi carnea la marinat în frigider, cel puţin o oră, preferabil peste noapte, pentru a permite eliberarea aromelor. Lăsaţi în apă caldă 8-12 frigărui de bambus (acest lucru le va împiedica să se ardă pe grătar).

Intre timp, preparaţi sosul de arahide. Puneţi arahidele în robotul de bucătărie şi măcinaţi-le fin (sau mare), apoi transferaţi-le într-un bol. Puneţi cu o lingură într-o cratiţâ un strat gros şi cremos de lapte de nucă de cocos. Lăsaţi-l să se încingă la foc mic şi, când uleiul se separă de lapte, adăugaţi pasta de ardei şi lăsaţi-o pe foc până când degajă o aromă plăcută.

Adăugaţi restul de lapte de nucă de cocos şi alunele măcinate fin, apoi sare, zahăr şi pasta de tamarin şi lăsaţi-le la foc mic, amestecând frecvent, până când sosul începe să se îngroaşe. (Dacă sosul este prea gros, mai adăugaţi puţină apă fiartă.) Turnaţi-l într-un bol şi lăsaţi-l să se răcească foarte bine.

Incingeţi grătarul sau tigaia-grill. Puneţi carnea marinată pe beţele de bambus ţinute în apă. Ungeţi frigâruile cu puţin ulei, ca să nu se lipească şi să se usuce, şi lăsaţi-le 1 1/2-2 minute pe fiecare parte. Serviţi-le fierbinţi, cu sosul de arahide alături.

Satay de porc cu sos de arahide

Satay de porc cu sos de arahide

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.