Scoici Saint-Jacques la tigaie, cu linte, pancetta crocantă şi smântână cu lămâie
PrinteazaO reteta savuroasa de Scoici Saint-Jacques la tigaie, cu linte, pancetta crocantă şi smântână cu lămâie din: linte, foi de dafin, usturoi, cartofi, rosie, patrunjel, otet de vin rosu, sare de mare, piper, ulei de masline, smantana, zeama de lamaie, sparanghel, pancetta, scoici saint jacques si frunze de salvie.
- 300 g linte
- o foaie de dafin
- 2 căţei de usturoi
- un cartof curăţat de coajă
- o roşie
- frunzele tocate de la o mâna mică de pătrunjel proaspăt
- oţet de vin roşu sau cu ierburi aromate
- ulei de măsline extravirgin de calitate bună
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- 5 linguri cu vârf de smântână sau iaurt gros, natural
- zeama de la o lămâie
- 2 mâini de sparanghel
- 12 felii de pancetta sau costiţă afumată
- ulei de măsline
- 12 scoici Saint-Jacques mari sau 16 mici, scoase din cochilie şi curăţate
- 24 frunze de salvie
Mod de preparare:
Puneţi lintea într-o cratiţă, acoperiţi-o cu apă şi adăugaţi foaia de dafin, usturoiul, cartoful şi roşia, pentru a-i da aromă. Aduceţi la fierbere şi lăsaţi-o să fiarbă la foc mic 20-25 de minute (mai adăugând apă, dacă e nevoie), până când boabele se înmoaie, dar îşi păstrează forma (aveţi grijă să nu se facă piure).
Scurgeţi 90 la sută din apă, aruncaţi foaia de dafin, coaja de roşie şi cea de usturoi, apoi zdrobiţi cartoful, roşia şi usturoiul cu o furculiţă şi amestecati-le cu lintea. Adăugaţi pătrunjelul, aproximativ 2 linguri de oţet şi 4 linguri ulei de măsline. Condimentaţi după gust.
Condimentaţi smântână sau iaurtul cu sare, piper şi zeamă de lămâie cât să obţineţi un amestec puţin acrişor; zeama de la o lămâie ar trebui să fie suficientă.
Tăiaţi şi aruncaţi circa 5 cm de la coada firelor de sparanghel. Acum e momentul să puneţi masa şi să-i invitaţi pe musafiri să ia loc. Luaţi o tigaie nonaderentă, foarte mare (sau două mijlocii), şi puneţi în ea feliile de pancetta sau de costiţă, cu puţin ulei de măsline. Când costiţa s-a rumenit, scoateţi-o pe un platou.
Adăugaţi în tigaie sparanghelul şi scoicile uşor condimentate. Prăjiţi-le la foc iute, pe ambele părţi, până când devin aurii. Aşezaţi-le la rândul lor pe platou. în final, mai turnaţi în tigaie nişte ulei de măsline şi adăugaţi frunzele de salvie. Prăjiţi-le pe ambele părţi câte 40 de secunde, până când devin crocante, apoi scoateţi-le pe platou.
Repartizaţi lintea în patru farfurii şi puneţi deasupra câte 3-4 scoici. Continuaţi cu feliile de costiţă, frunzele de salvie şi firele de sparanghel. Serviţi cu o porţie bună de smântână sau iaurt cu lămâie.
Scoici Saint-Jacques la tigaie, cu linte, pancetta crocantă şi smântână cu lămâie
Pofta buna!
Prea comlicata reteta asta