Ceai de Frunze de Prune – este o băutură naturală apreciată pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății. Acest ceai este cunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți digestia, de a întări sistemul imunitar și de a oferi o senzație de bine generală. Frunzele de prune, bogate în antioxidanți și nutrienți, oferă un gust delicat și […]
Scordolea
PrinteazaScordolea din: nuci, usturoi, paine, ulei, otet, sare.
Ingrediente:
- 50-60 nuci
- 10-12 căţei de usturoi
- 2 felii pâine albă mai veche
- 50-100 ml ulei
- 1 lingură oţet
- sare
Mod de preparare:
Scordolea: Sâmburii nucilor sunt fie zdrobiţi bine pentru a fi fărâmiţaţi mărunt, într-o piuliţă de lemn, porţelan sau bronz, fie sunt trecuţi printr-o maşină de tocat sâmburi de nucă.
Intr-un castron (bol) se pune felia de pâine (fără coajă), muiată bine în apă şi apoi stoarsă.
pasează uşor pâinea cu o furculiţă, turnând puţină apă şi oţetul, până ce se obţine o pastă consistentă. Se adaugă apoi uleiul puţin câte puţin (ca la maioneză), frecând în continuare pasta cu furculiţa.
In continuare se adaugă nucile măcinate şi usturoiul pisat (pastă) ca pentru mujdei.
adaugă în final sarea şi eventual (suplimentar) oţet – după gust. Se amestecă totul cât mai bine. In final, sosul trebuie să aibq consistenţa unei paste, a unei smântâni mai groase.
Tradiţional, scordoleaua se serveşte la raci fierţi, dar ea este foarte potrivită şi cu rasolul şi chiar cu legume fierte.
Mulţi servesc scordoleaua pur şi simplu ca aperitiv, în special „pe canapea” ca mâncare de post, însă în acest caz pasta trebuie să fie mai consistentă (se foloseşte mai multă pâine).
Pofta buna!