Scorpie-de-mare la grătar sau la tigaie, cu sos de măsline negre şi piure de lămâie
PrinteazaScorpie-de-mare la grătar sau la tigaie, cu sos de măsline negre şi piure de lămâie din: sare de mare, coaja si zeama de lamaie, rozmarin, fileuri de scorpie de mare, ulei de masline, rucola, masline negre, ardei iute, ierburi, telina, usturoi, piper, otet balsamic, cartofi si lapte.
Scorpia-de-mare este un peşte delicios, care însă conţine foarte mult lichid lăptos. Uneori, acest lucru poate fi foarte neplăcut, deoarece zeama se scurge afară în timpul preparării şi peştele fierbe în loc să se prăjească sau să se coacă.
Pentru a evita asemenea probleme, eu presar peştele cu sare şi-l las să stea în jur de o oră înainte de a-l prepara. Sarea extrage excesul de lichid, apoi este suficient să usuc peştele într-un şervet şi să-l gătesc după dorinţă.
Ingrediente:
- sare de mare
- coaja rasă de la 2 lămâi şi puţină zeamă de lămâie
- frunzele de la un fir de rozmarin proaspăt
- 4 fileuri de scorpie-de-mare a câte 200 g
- ulei de măsline
- 2 legături de rucola, spălată şi scursă
Pentru sosul de măsline negre:
- 2 mâini bune de măsline negre, curăţate de sâmburi şi tocate uşor
- 1/2 ardei iute roşu proaspăt, curăţat de seminţe şi tocat mărunt
- o mână mică de ierburi proaspete (busuioc, maghiran şi pătrunjel), tocate fin
- 0 tulpină de ţelină, plus frunzuliţele gălbui tocate mărunt
- un căţel de usturoi, curăţat şi tocat mărunt
- zeama de la o lămâie
- piper negru proaspăt măcinat
- câteva linguri de ulei de măsline extravirgin
- oţet balsamic
Pentru piureul de lămâie:
- 1 kg cartofi făinoşi
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- ulei de măsline extravirgin
- lapte
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare:
Scorpie-de-mare la grătar sau la tigaie, cu sos de măsline negre şi piure de lămâie: Intr-un mojar sau un blender pentru condimente, amestecaţi 2 linguri de sare cu coaja de lămâie şi rozmarinul, apoi frecaţi fileurile de peşte cu amestecul obţinut. Puneţi fileurile pe o farfurie şi lăsaţi-le să stea o oră la frigider.
Apoi preparaţi sosul de măsline negre, amestecând toate ingredientele cu excepţia oţetului. Sosul trebuie să fie destul de consistent. Apoi adăugaţi oţet balsamic după gust.
Dacă veţi frige peştele la cuptor, încingeţi cuptorul la 220°C (treapta 7) chiar înainte de a scoate peştele din frigider.
Ştergeţi fileurile cu un şervet de hârtie şi ungeţi-le cu puţin ulei.
Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în două. Puneţi-i într-o oală cu apă clocotită şi sărată şi fierbeţi-i până când se înmoaie.
Apoi scurgeţi-i şi faceţi-i piure, adăugând 6 linguri de ulei de măsline şi nişte lapte. Condimentaţi după gust cu sare, piper şi zeamă de lămâie.
Dacă vreţi ca piureul să fie omogen şi cremos, treceţi cartofii prin sită o dată sau de două ori.
N-o să aibă un gust mai bun, dar piureul o să fie fin şi strălucitor ca mătasea. Procedaţi aşa doar dacă vi se pare că merită osteneala.
Puteţi adăuga puţin lapte dacă e nevoie.
Dacă vreţi să preparaţi peştele la cuptor, încălziţi o tigaie mare, rezistentă la căldură, adăugaţi puţin ulei de măsline şi prăjiţi fileurile 2 minute.
Apoi întoarceţi-le şi introduceţi tigaia în cuptorul încins pentru 6-8 minute, în funcţie de grosimea fileurilor.
Dacă vreţi să frigeţi peştele pe grătar, puneţi fileurile pe o tigaie cu grătar încinsă şi lăsaţi-le câte 3 minute pe fiecare parte, în funcţie de grosimea lor.
Serviţi peştele şi zeama lui cu piureul de cartofi, sosul de măsline negre şi puţină rucola asezonată cu ulei de măsline extravirgin, zeamă de lămâie, sare şi piper. Foarte gustos.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- scorpie de mare
- https://www restaurantedelux ro/scorpie-mare-gratar-tigaie-sos-masline-negre-piure-lamaie html
Asta da reteta :))