Scotia, patria whisky-ului

Printeaza

Scotia, patria whisky-ului: A vizita Scotia înseamna a patrunde în istoria sa magica, evocata de vestigii graitoare, si a te cufunda în locuri pline de farmec, dominate de o natura adesea salbatica si neatinsa, în care marea reprezinta o constanta spectaculoasa.

Pamânt al clanurilor si castelelor, Scotia este si natiunea care produce tipurile de whisky cele mai celebre din lume.

O regiune cu pamânt generos, care da lanuri bogate de orz de cea mai buna calitate si permite culegerea în cantitati mari a pretioasei turbe: acest conglomerat de arbusti, de ramuri, de buruieni si de frunze, folosit timp de secole ca sursa de caldura, este indispensabil pentru afirmarea orzului maltat.

Alaturi de turba, pentru a conferi parfumurile si aromele speciale ale whisky-ului scotian, contribuie izvoarele foarte curate si fluviile care curg în apropierea distileriilor, ale caror ape sunt fundamentale pentru orice faza de preparare. Ansamblul acestor factori determina excelenta acestor bauturi scotiene.

Scotia, patria whisky-ului – Nasterea whisky-ului blended

Scotia se lauda cu o „inventie” fericita: blending-ul, care a revolutionat industria whisky-ului local. Inspre a doua jumatate a secolului optsprezece, câtiva comercianti, pentru a raspunde gustului marelui public, putin pregatit pentru aromele tari ale maltului pur, au decis sa amestece tipuri diverse de distilat; la origine, era vorba despre amestecul a doua tipuri de bauturi distilate proveniente din regiuni diverse.

Acest procedeu a determinat crearea unui nou produs, blended-ul, capabil sa exprime calitatea mai buna a bauturilor spirtoase initiale, a carui asamblare se datoreaza creativitatii master blender-ului.

Dar nu se urmarea doar obiectivul de a amesteca whisky pentru a realiza un produs mai bun: de fapt, a fost necesar sa fie stabilite standarde riguroase de fabricatie pentru a obtine amestecuri care au mentinut caracteristicile speciale si calitatea constante.

Aceasta grija si pasiunea cu care este practicata de generatii arta blending-ului, împreuna cu nivelul foarte înalt de profesionalism al majoritatii societatilor de distilare, au decretat succesul blended-ului, whisky-ul cel mai vândut din lume.

Scotia, patria whisky-ului – REGIUNILE SCOTCH-ULUI

Scotia este o regiune caracterizata de un aspect multiform: munti aspri, dealuri blânde si golfuri încântatoare cuceresc orice vizitator.

Printre altele, chiar din punct de vedere al acestei varietati naturale, Scotia poate fi împartita în „regiuni” de productie, întrucât bauturile distilate, în functie de locul de provenienta, au caracteristici distinctive care le identifica buchetul si proprietatile organoleptice.

Highlands

Highlands-urile („pamânturi înalte”), înaltimi de baraganuri batute de vânturi, reprezinta partea cea mai nordica a Scotiei, considerata a fi unul dintre cele mai fascinante peisaje din Europa.

Aici apar bauturi distilate de foarte mare prestigiu, cu o gama variata de gusturi si arome.

Totusi, whisky- urile produse în aceasta zona vasta cu aspect variat au caracteristici specifice în functie de locurile în care se afla diferitele distilerii: pentru o regiune anume se pot identifica câteva „subregiuni” de productie.

Partea cea mai nordica (Northern Highlands) este împaratia celei mai salbatice naturi, unde farmecul muntilor aspri se împleteste cu poezia baraganurilor.

Aici distileriile sunt concentrate pe coasta orientala si în Black Isle, unde lânga pajisti gasesti golfuri pitoresti.

Când mergi înspre orasele Perth si Dundee, traversezi mai întâi Highlands-urile Orientale si apoi Perthshire, mai la sud, care, de la poalele Muntilor Grampiani, se întinde pâna pe coasta orientala a Scotiei, unde clipocesc numeroase lacuri si cad suvoaie limpezi de apa.

Continuând, se intra în Highlands-urile Occidentale (Western Highlands), o zona care cuprinde fâsia de coasta din spatele marii, caracterizata de prezenta unor înaltimi uriase, împaratie indiscutabila a turbei, a carei calitate foarte apreciata o lauda Skye.

Câteodata, aceasta insula si Hebridele Interioare sunt cuprinse în regiunea Highlands-urilor Occidentale datorita pozitiei lor geografice: sunt atât de apropiate de coasta încât constituie un fel de continuare a pamântului, desi sunt distincte si bine individualizate.

Campbeltown

Peninsula Kintyre, situata în provincia Argyll, este o fâsie din Highlands întinsa înspre Irlanda, în trecut, aceasta zona reprezenta un adevarat paradis pentru distilarea clandestina.

Centrul de productie al zonei este Campbeltown, care îsi disputa cu Elgin titlul de „capitala a whisky-ului”.

Intre secolul saptesprezece si secolul optsprezece, orasul numara peste douazeci de distilerii, în care se produceau bauturi alcoolice distilate cu caracteristici unice, însa toate aceastea nu mai sunt astazi decât o îndepartata amintire.

Speyside

Speyside se lauda cu cel mai mare numar de distilerii: sunt mai mult de patruzeci (printre care se remarca fabrici producatoare de etichete celebre) distileriile cuprinse în aceasta regiune bogata, în care numeroasele cursuri de apa existente, în special Spey, Lossie, Deveron, Findhorn, Fiddich si Livet, individualizeaza zone specifice de productie de whisky.

Totusi, apa folosita pentru fabricatie nu provine din râurile principale, ci din afluenti

Lowlands

Lowlands („pamânturile de jos”) reprezinta pur si simplu antiteza – si nu doar etimologica – a tinutului Highlands.

Aceasta regiune se întinde de la Lothians (zona situata la est si la vest de Edinburgh) pâna la Borders (mai la sud, pe cursul râului Tweed), o zona de granita pe frontiera imaginara dintre Scotia si Anglia.

Timp de secole, Borders a fost un teatru de lupta, iar amintirea acestor timpuri se resimte în castelele si manastirile fortificate care caracterizeaza peisajul.

Totusi, pe „pamânturile de jos” se afla si dealuri mai blânde si sate pitoresti care coboara de la Glasgow pe valea râului Clyde.

Islay

Pe lânga faptul ca este cea mai fertila dintre Hebride, Islay este o insula bogata în istorie si fascinanta din punct de vedere peisagistic.

Totusi, este caracterizata în primul rând de zacamintele de turba existente pe o mare parte a teritoriului, precum si de infinitele rezerve de apa si orz.

Aceasta specificitate o fac sa fie locul ideal pentru productia de bauturi spirtoase si un adevarat paradis pentru pasionatii de whisky „cu gust de turba” si cu o puternica amprenta „marina”.

Scotia, patria whisky-ului – Insulele: Hebridele, Orkney si Shetland

In afara de Islay, în panorama distilarii scotiene ocupa un loc respectabil zona care este definita în ansamblu ca fiind „insulele” (Islands) si cuprinde arhipelagul Hebridelor, insulele Orkney (Orkney Islands) si insulele Shetland.

Primele cuprind asa-zisele „Inner Ebrides”, insulele cele mai apropiate de coasta scotiana, si „Western Ebrides”.

Aceste mici insule, locuite de vikingi chiar înainte de secolul al IX-lea, au ramas sub dominatie norvegiana cel putin pâna la sfârsitul secolului paisprezece, când au fost anexate oficial de Regatul Scotiei.

In afara de Islay, numai Skye, Mull, Jura si Arran se pot lauda cu o lunga si glorioasa fraditie de distilare a whisky-ului. Putini kilometri separa nordul Scotiei de insulele Orkney, insule cu o atmosfera magica si misterioasa.

Profilul blând al dealurilor batute de vânt îl primeste pe vizitatorul care doreste sa descopere frumusetea neatinsa a acestui colt din Scotia, unde marea rapeste privirea sub un cer mereu schimbator.

Aici, ecourile unui trecut îndepartat se confunda cu prezentul, deoarece în aceste tinuturi vechi istoria a lasat urme evidente: asezaminte neolitice (este faimos situl Skara Brae), inscriptii vikinge si cromlech (cercuri din pietre megalitice).

Situate într-o pozitie strategica pentru toate popoarele care traversau apele reci ale Marii Nordului, insulele Orkney cuprind circa o suta de insule, dintre care cea principala este Mainland, pe care se afla Kirkwall; în împrejurimile oraselului se afla singurele doua distilerii ale arhipelagului: Scapa si Highland Park.

De putina vreme, pierdutele insule Shetland sunt asociate cu tema whisky-ului: acest lucru s-a întâmplat datorita Blaclcwood Distilleries, creata de câtiva ani.

 

 

 

 

 

1 comentariu

  1. Whiskyurile scotiene sunt printre cele mai bune!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.