Sfaturi pentru o pierdere eficientă a kilogramelor în plus
PrinteazaSfaturi pentru o pierdere eficientă a kilogramelor în plus. Alimentaţia echilibrată, sportul şi odihna sunt elementele cheie ale unei diete sănătoase în urma căreia se poate slăbi fără efectul yo-yo, adică o scădere mare în greutate într-o perioadă relativ scurtă de timp şi reîngrăşarea ulterioară, chiar cu mai multe kilograme decât cele pierdute în urma dietei.
Fie că vorbim despre dietele de slăbire care urmează sărbătorilor cu mese îmbelşugate, fie că luăm în calcul dieta cea de toate zilele, un lucru este clar: o pierdere rapidă în greutate are ca efect direct o îngrăşare la fel de rapidă şi în mod cert o şubrezire a sănătăţii.
Aşadar, cu cât kilogramele se vor topi mai greu, într-o perioadă de timp rezonabilă, aşa încât să nu ne înfometăm şi nici sănătatea să nu aibă de suferit, cu atât de greu ele se vor reîntoarce.
Alimentaţia echilibrată, din care să fie eliminate acele mâncăruri nesănătoase care nu numai că determină acumularea de kilograme, ci şi deteriorarea sănătăţii, sportul, hidratarea organismului şi odihnă sunt câteva dintre elementele de bază ale unui regim de slăbit ideal, dar mai ales ale unui stil de viaţă sănătos.
Atunci când urmăm, după ureche, o cură de slăbire şi când visam să slăbim într-o săptămână ce am acumulat într-un an, îşi face simţită prezenţa efectul yo-yo. Perioadele succesive de slăbire şi îngrăşare afectează sănătatea, dar şi calitatea pielii, pentru că apar vergeturile, “crăpăturile” pielii fiind imposibil de tratat ulterior.
Reguli principale pentru slăbirea sănătoasă şi de durată
– Eliminarea din alimentaţie a făinoaselor de slabă calitate: dacă pe masa de Paşti am avut franzelă albă, cozonaci pufoşi şi prăjituri felurite, după sărbători trebuie să le înlocuim cu pâine din făină de tărâţe sau neagră, iar produsele de patiserie şi cele de cofetărie nu trebuie să se mai regăsească pe masă zilnică.
– Torturile cu multă cremă, prăjiturile delicioase, pasca şi cozonacii trebuie înlocuiţi cu fructe uscate, fără adaos de zahăr. Acestea pot fi ronţăite, însă nu în cantitate uriaşă, atât după masă când apare pofta de dulce, cât şi între mese, iar cele mai sănătoase sunt goji, caisele, curmalele, smochinele, prunele, merişorul, stafidele.
– Chipsurile, covrigeii, fursecurile, sărăţelele şi alte cronţănele pe care ne-am obişnuit, zilele acestea, să le ronţăim între mese, pot fi înlocuite cu seminţe şi fructe oleaginoase.
Însă, atenţie: neprăjite şi nesărate! Nucile tradiţionalele, nucile caju, migdalele, alunele de pădure, arahidele, fisticul sunt surse excelente de proteine, fibre şi grăsimi esenţiale şi furnizează organismului o serie întreagă de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) şi minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). În plus, potolesc foamea.
– Lactatele grase trebuie înlocuite cu iaurturi, brânză şi lapte dulce cu un conţinut scăzut de grăsimi şi, în loc de combinaţiile “de sărbătoare” gen ciocolată caldă, cacao cu lapte, budinci foarte dulci sau lapte cu fulgi de ciocolată şi alte astfel de gustări delicioase, dar adevărate bombe calorice, ar trebui să optăm pentru iaurt slab cu fulgi de porumb sau musli, cereale expandate sau fructe uscate şi seminţe.
O combinaţie gustoasă, săţioasa şi cu puţine calorii este aceea dintre iaurt şi seminţele de in. Nu numai că potoleşte foamea, dar favorizează digestia, previne şi combate constipaţia.
– În alimentaţia sănătoasă şi care promite să te scape de kilogramele în plus nu trebuie să se regăsească mititeii, cârnaţii, costiţele de porc sau cotletele de miel care au sfârâit pe grătare în zilele de sărbătoare. Aceste cărnuri delicoase, dar pline de grăsimi trebuie înlocuite cu pieptul de curcan şi peştele, însă de preferat ar fi plitele şi mai puţin grătarele pe cărbuni sau lemne. Grăsimea care se scurge din carne direct pe flacără formează un fum toxic care intră apoi în carne şi, pe termen lung, ne poate afecta sănătatea!
– Legumele trebuie să predomine în alimentaţia zilnică, atât în salate, cât şi gătite la aburi, la cuptor sau sub formă de supe creme. Salată verde, rucola, spanacul, leurda, untişorul, ştevia sunt doar câteva dintre verdeţurile care pot compune salate săţioase, cu puţine calorii şi foarte gustoase. Le putem îmbunătăţi gustul cu dresinguri simple, preparate doar din ulei de măsline, sare, piper, oţet balsamic şi puţină miere.
– Sucurile carbogazoase, cât şi cele fără acid însă adevărate bombe calorice şi de chimicale trebuie să dispară din coşul de cumpărături. În schimb, ne putem hidrata sănătos cu ajutorul ceaiului verde, infuziilor de plante, limonadei din apă plată, miere şi lămâie sau sucurilor proaspete din fructe şi legume. O combinaţie delicioasă este cea de măr, morcov, sfeclă roşie, lămâie şi portocală.
– Renunţaţi la zahăr! Fără cafea îndulcită, fără sucuri, fără ciocolată, fără îngheţată şi alte alimente care “înghit” cantităţi uriaşe de zahăr. Optaţi pentru ciocolată neagră, însă în cantităţi foarte mici şi fructe uscate!
– Fără mezeluri, mâncare de tip fast-food şi alte semipreparate!
– Sportul ocupă un loc important în reuşita unei diete de slăbire, dar şi a unui stil de viaţă sănătos. Dacă nu puteţi merge la sală, încercaţi pe cât posibil să mergeţi pe jos, alergaţi în parc sau faceţi mişcare acasă, în propria sufragerie, ajutându-vă de programele puse la punct de antrenori renumiţi şi care se pot găsi gratuit pe YouTube, spre exemplu.
– Odihna este extrem de importantă, aşa că dormiţi cel puţin şapte ore pe noapte, în intervalul potrivit. Astfel, nu trebuie să dormiţi mult pentru a vă simţi odihniţi şi refăcuţi psihic şi fizic după o zi istovitoare, ci atunci când trebuie. Intervalul orar potrivit pentru un somn de calitate ar fi 22.00-23.00 şi 6.00-7.00.
Articol preluat de aici.