Sfintişori munteneşti (mucenici)
PrinteazaSfintişori munteneşti din: faina, apa, coaja de portocala, coaja de lamaie, zahar nuca, esenta de rom, scortisoara si sare.
- 500 g faina
- 200 ml apa foarte calda
- 4 l apa
- coaja de la 3 portocale
- coaja de la o lamaie mare
- 400 g zahar
- nuca macinata
- esenta de rom
- scortisoara
- sare
Mod de preparare:
Pui făina într-un vas încăpător, adaugi un vârf de cuţit de sare şi faci o gaură în mijloc, în care torni apa caldă.
Frămânţi până când aluatul devine elastic. Dacă mai este nevoie de făină, mai adaugi câte o lingură.
Treci aluatul pe un fund de lemn sau pe blatul de masă, îl împărţi în biluţe şi întinzi suluri subţiri.
Formezi mucenicii astfel încât să arate ca un 8. Mucenicii astfel formaţi îi laşi la uscat până a doua zi, pe o tavă în care ai pus hârtie de copt
Cei patru litri de apă îi pui la fiert într-o oală mare, de ciorbă, sau într-un tuci.
Adaugi zahărul, sarea, coaja rasă de portocală şi cea de lămâie. Când apa începe să fiarbă, dai focul la minim şi adaugi mucenicii.
Ei se ridică la suprafaţă odată ce încep să fie fierţi. Din acest moment, îi mai laşi maximum 5 minute.
Esenţa de rom, scorţişoara şi nuca măcinată (în cantitate, după pteferinţă) le pui la sfârşit, după ce ai stins focul.
Sfintişori munteneşti
Pofta buna!