Shortcake, shortbread, shortening bread
PrinteazaCele trei nume se refereau odinioară la acelaşi produs.
Termenul “short” trimite la consistenţa uşoară a aluatului, care se obţine întotdeauna prin adăugarea unei cantităţi generoase de grăsime la cantitatea de făină, în trecut se folosea untură, astăzi se pune margarină sau unt.
Unele reţete americane de shortcake, care este, de fapt, un soi de chiflă dulce sau prăjitură pentru ceai, prevăd utilizarea grăsimii într-o cantitate de până la jumătate din cantitatea de făină.
Shortcakes americane se coc exclusiv pentru a fi umplute cu frişcă şi fructe, cea mai cunoscută variantă fiind cea cu căpşuni.
Varianta de shortbread, specifică Scoţiei, este diferită; este vorba despre nişte fursecuri tari şi plate, preparate dintr-un aluat la care se adaugă foarte mult unt.
Fursecurile se pot păstra vreme îndelungată, fiind de asemenea exportate în lumea întreagă ca delicatesă scoţiană.
Shortening bread este o specialitate din sudul Statelor Unite. Chifla este cunoscută şi sub denumirea de “quickbread”, iar ingredientele ei de bază sunt grăsimea, făina, zahărul şi praful de copt.
Aceste chifle se taie în bucăţi dreptunghiulare şi se mănâncă deseori la micul dejun.