Slăbeşte 7 kilograme în 7 zile cu leguma minune! (Dieta cu gulii)
PrinteazaÎnrudite cu varza, broccoli sau conopida, guliile sunt mai puţin populare la noi. Cu toate astea, nu sunt cu nimic mai prejos decât suratele lor. Iată o dietă uşoară, de vară, cu gulii de sezon, cu care slăbeşti garantat 7 kilograme în 7 zile.
Spre deosebire de ţările asiatice, la noi guliile sunt folosite mai ales ca hrană pentru animale. În ciuda acestui lucru, în compoziţia lor se găsesc suficiente elemente nutritive care să le recomande şi pentru alimentaţia umană. Astfel, 100 g de gulii conţin 3,1% proteine, 0,4% lipide, 5,4% glucide, dar şi vitaminele A şi C, fibre, calciu, fier şi potasiu.
Întăresc sistemul imunitar
Importante surse de vitamina C, aceste legume sunt recomandate în tratarea astmului, bronşitei şi răcelilor, decoctul de gulii având efect de reducere a secreţiilor şi de calmare a durerilor de gât. Vitamina A, conţinută mai ales în seminţele de gulie, ajută la îmbunătăţirea vederii.
Pentru că sunt bogate în antioxidanţi, guliile întăresc sistemul imunitar şi apără organismul de virusuri. Fibrele solubile din compoziţia guliilor ajută la scăderea colesterolului din sânge, iar cele insolubile previn constipaţia. Cantitatea considerabilă de potasiu conţinută le conferă calităţi de reglator al tensiunii arteriale.
Ţin cancerul la distanţă
Potrivit studiilor, guliile conţin substanţe fitochimice care au calitatea de a elimina carcinogenii din organism. De exemplu, se crede că indolii din gulii stimulează activitatea enzimelor care reduc acţiunea hormonilor estrogeni, scăzând astfel riscul de cancer la sân. Despre izocianaţi, alte substanţe conţinute de gulii, se crede că ar combate cancerul de colon şi de rect.
Ideale în diete şi în cure
Guliile au un conţinut caloric scăzut, de doar 30 de calorii la 100 g. Consumate crude, în salate sau sub formă de sucuri, ele înlesnesc digestia, stimulează peristaltismul intestinal şi au efect diuretic.
Guliile sunt pline de minerale sănătoase
În compozitia guliei se găsesc potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier, mangan şi cupru şi de aceea trebuie consumată în stare proaspătă sau în sucuri. Gustul său dulce-acrişor poate fi îmbunătăţit cu un adaos de morcov. Un singur pahar de suc de gulie conţine 140% din doza necesară de vitamina C. Această legumă conţine şi fosfor, substanţă care întăreşte sistemul imunitar.
Gulia crudă are proprietăţi tonice şi mineralizante, iar sucul proaspăt obţinut din această legumă, combinat cu sucul de ţelină, întăreşte sistemul osos. În acelaşi timp, cei care consumă frecvent gulii pot să scape chiar şi de contracţiile musculare dureroase.
Puţine calorii, multe fibre şi vitamine
Guliile sunt excelente pentru sănătate şi ideale pentru diverse cure de slăbit. Includ multe vitamine şi minerale şi au, în acelaşi timp, un conţinut scăzut de calorii: doar 27 calorii, 0 colesterol, 0 zaharuri şi doar 0,2 grăsimi la 100 g. Marele avantaj al acestei legume este acela că este permisă şi în cazul diabetului, favorizând reglarea nivelului glucozei din sânge.
Cum se mănâncă gulia? Ce reţete se recomandă pentru slăbit
Cea mai bună variantă este să consumaţi guliile crude, în salate. O variantă de detoxifiere şi slăbire rapidă este aceasta:
Se rad pe răzătoare două gulii mari sau trei mici, se amestecă cu morcov ras, măr, sare, zeamă de lămâie, ulei de măsline şi puţin pătrunjel.
Se consumă pe durata unei întregi zile, după care se continuă timp de alte 6 zile cu reţete pe bază de gulii, salate, fructe şi legume proaspete şi minim 2 litri de apă pe zi.
Micul dejun: un ou fiert tare, salată de gulii cu morcov şi măr, o cafea fără zahăr
Prânz: salată de gulii, gulii umplute sau trase la tigaie în ulei de măsline cu alte legume şi piept de pui, supă de gulii.
Cina: salată de gulii sau fructe uşoare, de vară, gulii umplute cu cremă de sardele, gulii umplute cu cremă de brânză şi verdeţuri, etc.
Articol preluat de aici.