Sarmale in vin cu slanina afumata din: carne tocată amestec vită şi porc, slănină afumată, ceapă, orez, ulei, piper, sare, varză acră, vin alb, morcovi, cimbru uscat. Ingrediente: 2 kg carne tocată amestec vită şi porc 300 g slănină afumată 1/2 kg ceapă 200 g orez 50 ml ulei sare piper o varză acră mărişoară Ingrediente pentru sos: 2-3 linguri ulei […]
Slanina afumata ardeleneasca
Printeaza- 5 kg de slănină (cu şorici şi cu o dungă de carne)
- sare
pentru saramură:
- 15 linguri de sare grunjoasă
- apă rece (doză care se va repeta de câte ori este nevoie)
facultativ
- cimbru sau câţiva căţei de usturoi
Mod de preparare:
Slănină se porţionează în bucăţi nu mai mari de o palmă şi jumătate, se presară sare. Se aşază câte două (lipite pe partea cu şoriciul), într-un borcan de sticlă de 12 litri.
Deasupra se pun cele 15 linguri de sare grunjoasă, apoi se toarnă apa (care nu trebuie fiartă – atenţie, nu trebuie folosită apă de la robinet, ci apă de fântână sau de izvor!), cât să le acopere, şi se închide borcanul ermetic.
După gust, se pot adăuga în zeamă crenguţe de cimbru sau căţei de usturoi (dar se poate şi fără)
După cinci zile, dacă apa s-a colorat în roşu, slănina se va scoate, se va spăla, se va pune la loc în borcan şi saramura se va înlocui cu alta, pregătită tot cu 15 linguri de sare.
Se va proceda la fel, din cinci în cinci zile, până se împlinesc 25, după care slănina se scoate şi se zvântă bine.
Se va pune apoi la afumătoare, la fum rece, din lemn de esenţă tare. Pregătită astfel, slănina va ieşi fragedă.
Slanina afumata ardeleneasca
Poftă bună!
Poate iti place si:
Sunca din piept de pui cu boia
Sunca din piept de pui cu boia din: piept de pui, boia, usturoi, marar, oregano. Ingrediente: 1,5 kg piept de pui 1 lingură boia 7-10 căţei de usturoi 1 lingură cu sare 1 lingură mărar 1 lingură oregano 1/2 lingură piper 40 g gelatină la plic Mod de preparare: Se taie carnea în fâşii, se pune […]
Pofta buna!
Incoming search terms:
- slanina afumata ardeleneasca
- preparare slanina ardeleneasca
- sunca ardeleneasca
- slanina afumata preparare
- slanina ardeleneasca
- cum se prepara slanina
- preparare slanina
- prepararea slaninei de porc
- reteta slanina afumata ardeleneasca
- Preparare slănină afumată
imi place aceasta reteta
Sunt ardelean,am facut slaninacu tatal meu,altfel.Aceasta reteta sar putea sa fie cea ce caut: o slanina frageda.
De notat, sa vedem ce iese cu slanina asta
Uita-ti aici o metoda din Ardeal:
Prima data slanina se fasoneaza preferabil cea de pe spate. Adica se ta forma tablei dupa dorinta iar apoi se indeparteaza partea mai moale de deasupra ca sa ramana doar cea cu densitatea mai mare.
Apoi se sareaza din abundenta cu sare mare fara iod, lasndu-se minim 7 zile in sare. Dupa aceasta perioada se prepara saramura se adauga sare in apa pana ce un ou bagat in acea apa pluteste si nu se scufunda, nu va temeti ca slanina ia doar cantitaea de sare necesara. Aceasta apa se pune la fiert si cand incepe sa fiarba se adauga foi de dafin, ramurele de cimbru si piper boabe lasandu-se sa dea cateva clocote. Se opreste focul se acopera oala si se lasa la racit. Dupa ce sa racit se toarna peste slanina pus intr-un troc de lemn tapat cu fo folie mare de polietilena in asa fel ca partea libera a foliei sa acopere la final trocul cu salanina si saramura.
Dupa 21 de zile se clateste slanina in saramura in care a stat si se scurge apoi dandu-se la fum dupa prefeinta. Recomandabil este fumul rece produs de lemn de esenta tare.
Unde se depoziteaza vasul cu slanina: la rece sau la temperatura camerie?
Un deliciu este slanina asta