Slanină marinata si afumată

Printeaza

Slanină marinata si afumatăFaci mai întâi o saramură de apă fiartă (la 1 l de apă pun 200 g sare). Când apa a fiert o iei de pe foc şi adaugi foi de dafin şi boabe de piper.

Ungi slănina proaspătă cu usturoi pisat cu puţină sare şi după ce saramura s-a răcit pui şunca unsă cu usturoi şi o laşi la rece timp de o săptămână.

Când a trecut timpul, o scoţi şi o laşi să se zvânte, apoi o afumi într-un dispozitiv special cu lemne de vişin, prun, salcâm, toate combinate.

Când e gata, scoţi şunca, o presari cu boia de ardei iute şi piper pisat. O înfăşori în hârtie şi o păstrezi în lăzi de lemn ori de carton, dar pui între straturi bucăţi de carton.

 

Poftă bună!

1 comentariu

  1. Eu asa fac slanina afumata:

    Pune-le la fiert în apă cu sare, dafin, câțiva căței de usturoi (4-5), boabele de piper și muștar pentru circa 30 min, sau după gust.

    Verifică cu furculița. Dacă intră ușor e fiartă. Dacă nu, mai lasă 10 min. Dar vezi și tu cum poftești. Numai să nu se sfărâme, ai grijă.

    Lasă să se răcească.

    Între timp curăță, spală și pisează usturoiul

    Pregătește boiaua amestecată cu sare și piper. Ia fiecare bucată de slănină în parte și freac-o energic și cu usturoi, și cu boia/piper. Și pe-o parte și pe alta, pe lături.

    Poți amesteca și usturoiul cu celelalte mirodenii, să-ți fie mai ușor. Pune o bucată peste alta și lasă să pătrundă bine aromele. Lași cel puțin o noapte. Este foarte bună și așa, dar mai bună e afumată

    Se face gaură cu un cuțit pe fiecare margine (atenție, să nu o tai de tot. La circa 10 cm de margine) se leagă una de alat cu sfoară și se pune la afumat (metoda descrisă aici).

    Se conservă câteva luni bune. În cămară, dacă-i răcoroasă. Dar iarna asta nu pare foarte rece, ai grijă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.